Forum: Greek Forum

Ότι θέλετε να ρωτήσετε για το Virtual Dj και όχι μόνο, είμαστε εδώ για να το απαντήσουμε.
Παρακαλώ να διαβάζετε όλα τα topics πριν δημιουργήσετε καινούρια. Αν δεν σας ανοίγει το πρόγραμμα γράψτε το ΕΔΩ! Κανόνες λειτουργίας και χρήσιμες πληροφορίες
(*) Οι διαχειριστές του forum διατηρούν το δικαίωμα να επεξεργαστούν, κλειδώσουν ή ακόμα και να διαγράψουν οποιοδήποτε νήμα ή απάντηση προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή του λειτουργία χωρίς καμία προειδοποίηση. Οι χρήστες με την ένδειξη "No license user" δεν επιτρέπεται να δημοσιεύσουν προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας όπως Email, Facebook, Msn, Skype, MySpace, Tweeter, Αριθμό τηλεφώνου, κτλ.
Sujet Ελάχιστες/Μέσες/Βέλτιστες Απαιτήσεις για DJing Laptop
Wiper4ControlleristMember since 2016
Καλησπέρα σε όλο το forum.
Το ερώτημα στην ουσία είναι ''ποιες οι απαιτήσεις ενός Laptop ώστε να μην ''κρεμάσει'' τον ιδιοκτήτη του (σε επιδόσεις, σταθερότητα κ.τ.λ.'' όσον αφορά τα εξής χαρακτηριστικά (ή και οποιοδήποτε κάποιος θεωρεί σημαντικό χαρακτηριστικό και δεν αναφέρεται):
- CPU
- RAM
- Hard Drives
- Λειτουργικό
- Θύρες USB
- Κάρτα γραφικών, Πληκτρολόγιο, Ψύξη κ.τ.λ. (ο καθένας προσθέτει ότι θέλει)

Είναι ένα Gaming Laptop η απάντηση στις ανάγκες ενός DJ;

(Το όλο θέμα μου προέκυψε σαν απορία επειδή η Intel έβγαλε τους i9 καθώς και την 8η γενιά i3, i5, i7)

Posté Sun 22 Oct 17 @ 6:21 pm
Τα πάντα εξαρτώνται από την "χρήση" αλλά και το "στήσιμο" του υπολογιστή.

Σε αντίθεση με την επικρατούσα αντίληψη ίσως σε ξαφνιάσουν αυτά που θα σου απαντήσω:

1) Λειτουργικό:
Χρειάζεται ένα "μοντέρνο" λειτουργικό για να μπορεί να "τρέξει" ικανοποιητικά όλα τα μοντέρνα υποσυστήματα ενός laptop τελευταίας τεχνολογίας.
Οπότε είτε σε Windows είτε σε MAC θες μία από τις 2 τελευταίες εκδόσεις του λειτουργικού.
Για Windows είτε Win10, είτε Win 8.1 (πάντα x64). Οποιαδήποτε ποιο παλιά έκδοση του λειτουργικού (π.χ. τα αγαπημένα Windows7) είναι "αυτοκτονία" σε μοντέρνους Η/Υ καθώς δεν έχουν τον σωστό κώδικα για να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων ετών (π.χ. δεν έχουν σωστή εγγενή υποστήριξη για δίσκους SSD)
Για MAC ισχύει το ίδιο. Είτε Yosemite είτε Sierra, και σε λίγο καιρό και τα High Sierra (μόλις βγουν ανανεωμένοι drivers για όποιες/όσες συσκευές τους χρειάζονται, και δεν είναι λίγες)

2) RAM:
Με τα σημερινά δεδομένα η βέλτιστη λύση είναι τα 8GB. Τα 4GB είναι λίγα αφού πλέον το λειτουργικό και οι περιφερειακές εργασίες του Η/Υ τείνουν να τρώνε περί τα 2-3GB "για πλάκα". Γενικά συστήνονται 6GB ή περισσότερα, αλλά τα 6GB είναι σπάνιο νούμερο στην αγορά. Οπότε πάμε για 8GB ώστε να έχουμε και το κεφάλι μας ήσυχο για τα επόμενα 5 με 7 χρόνια.

3) Hard Drives:
Αν και δεν είναι 100% απαραίτητο, η επιλογή ενός υπολογιστή στις μέρες μας χωρίς SSD για το λειτουργικό επίσης συνιστά αυτοκτονία... Κερδίζεις πολύ περισσότερο σε γενικές επιδόσεις αλλάζοντας ένα μηχανικό δίσκο σε SSD απ' οτι αν αλλάξεις μια CPU από i3 σε i5 !!!
Οπότε προτείνεται η χρήση δίσκου SSD για το λειτουργικό.
Για τα αρχεία, είτε εσωτερικός είτε εξωτερικός δίσκος, εφόσον όλα γίνουν σωστά (το στήσιμο του υπολογιστή) ελάχιστη διαφορά έχει.

4) Θύρες USB:
Γενικά το ποιο δοκιμασμένο και "σταθερό" πρωτόκολλο είναι το USB2. Εντούτοις στις μέρες μας δεν υπάρχει υπολογιστής που να πωλείται με USB2 αλλά όλοι έρχονται με USB3.
Αυτό ήταν πρόβλημα στο παρελθόν καθώς τα chipsets σε αντίθεση με όσα διαφήμιζαν δεν παρείχαν πάντα 100% πλήρη συμβατότητα προς τα πίσω. Εντούτοις η τεχνολογία του USB3 ωρίμασε, και πλέον η 100% συμβατότητα προς τα πίσω είναι εξασφαλισμένη στο 99.99% των περιπτώσεων.
Σημ: Μερικά πολύ καινούργια μοντέλα έρχονται με USB Type C. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας δεν αλλάζει (είναι USB3) αλλά αλλάζει ο τύπος σύνδεσης. Μένει να φανεί στης πορεία αν αυτός ο τύπος σύνδεσης θα εμφανίσει κάποια "προβλήματα" ή όχι. Το σίγουρο όμως είναι οτι θα κατακλύσει την αγορά και σε λίγα χρόνια θα ξεχάσουμε την κλασική θύρα Type A που μας συντροφεύει εδώ και 17 χρόνια (από το 2000)

5) Κάρτα γραφικών:
Δεν είναι απαραίτητο να πάρουμε υπολογιστή με dedicated GPU. Dedicated GPU θα χρειαστούμε μόνο αν έχουμε σκοπό να παίξουμε και video. Διαφορετικά και η "on-board" GPU συνήθως μας καλύπτει.

6) CPU:
Την άφησα τελευταία γιατί είναι το πρώτο και το τελευταίο κομμάτι της αλυσίδας ταυτόχρονα.
Αν διάβασες προσεκτικά οτι έγραψα παραπάνω θα κατάλαβες το γιατί...
Έτσι λοιπόν σε γενικές γραμμές ένας μοντέρνος επεξεργαστής μας καλύπτει "οτι κι αν είναι" αν όλα τα παραπάνω είναι σωστά ρυθμισμένα. Βέβαια προτιμούμε επεξεργαστές με τουλάχιστον 2 πραγματικούς πυρήνες.
Έτσι λοιπόν προτιμούμε επεξεργαστή i5. Δεν είναι απαραίτητο να πάμε σε επεξεργαστή i7. Στο λέει ένας χρήστης που χρησιμοποιεί καθημερινά 4 υπολογιστές. 2 με i7 και 2 με i5.
Με ελάχιστες εξαιρέσεις εφαρμογών άσχετων προς το DJ-ing δεν έχω καταλάβει καμία διαφορά σε επιδόσεις μεταξύ i7 και i5
Σημείωση: Αν δεν έχεις dedicated GPU τότε θες ένα "καλό" επεξεργαστή i5. Αν έχεις dedicated GPU τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα φθηνότερο/κατώτερο επεξεργαστή.

Gaming Laptops:
Είναι καλά, χρυσά και άγια. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο είναι η απάντηση στο ερώτημα DJ-ing με Η/Υ.
Έχω Gaming Laptop (ένα ASUS ROG) που το πήρα για χρήση Digital DJ-ing και μόνο. Φυσικά και δεν "μασάει" πουθενά. Όμως το χρυσοπλήρωσα, και το 50 και πλέον τοις εκατό των δυνατοτήτων του "πάει χαμένο" καθώς δεν μου χρειάζεται πουθενά...
Με το VirtualDj να παίζει video, να έχει φορτωμένα κάμποσα plug-ins, με 3 controllers συνδεδεμένους, το internet ανοιχτό κτλ, από τα 16GB RAM που έχει το laptop σπάνια η χρήση φτάνει τα 8GB. H χρήση CPU του i7 4ης γενιάς σπάνια ξεπερνάει το 40-45% κτλ
Οπότε ναι, κάνει την δουλειά του και την κάνει πολύ καλά. Αλλά δεν ξέρω αν είναι η απάντηση στο πρόβλημα.
Προσωπικά ναι θα ξαναέπερνα Gaming Laptop (και μάλιστα ROG) αλλά θα το έκανα περισσότερο από προσωπικό καπρίτσιο (και επειδή κάνω κι άλλες βαριές δουλειές εκτός από DJ-ing μ' αυτό) παρά επειδή είναι η απάντηση στη ερώτηση "τι να πάρω για να κάνει την δουλειά μου απροβλημάτιστα"

Σημείωση:
Αυτό που πρέπει να κρατήσεις είναι οτι σημαντικότερο ρόλο παίζει το στήσιμο του υπολογιστή.
Για παράδειγμα όλα τα καινούργια laptop (μαζί με το λειτουργικό) είναι στημένα για εξοικονόμηση ενέργειας όπου και οποτεδήποτε αυτό είναι δυνατό.
Αυτό είναι πολύ καλό όταν τρέχεις εφαρμογές γραφείου, κόβεις βόλτες στα social media κτλ, αλλά είναι πολύ κακό όταν τρέχεις εφαρμογές DJ-ing.

Posté Mon 23 Oct 17 @ 8:30 am
PhantomDeejay wrote :
Τα πάντα εξαρτώνται από την "χρήση" αλλά και το "στήσιμο" του υπολογιστή.

Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτή είναι αναμφισβήτητα η πλέον “ρεαλιστική” και ταυτόχρονα “σοφή” απάντηση ever!!!

Και για του λόγου το αληθές, όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερο νήμα, διαθέτω ένα HP Pavilion 17”, με χαρακτηριστικά:

- CPU: Pentium M 2,00GHz
- RAM: 4GB
- VGA RAM: 256ΜΒ (shared)
- PRIMARY DISC: SSD 256GB, SECONDARY DISK: HDD 2TB (music only)
- OS: Windows 7 Home 64bit
- VDJ: Τελευταία έκδοση

Κι όμως, αυτό το “μουσειακό” laptop το χρησιμοποιώ τα τελευταία +2 χρόνια, λειτουργεί μια χαρά και βγάζω Dj Sets απροβλημάτιστα!!!

Βέβαια, στο εν λόγω μηχανάκι:

- Έχω κάνει clean install τα Win 7 Home 64bit (updated)
- Έχω περάσει τελευταίους (officail) drivers
- Έχω κάνει optimization
- Δεν έχω εγκαταστήσει – χρησιμοποιώ κανένα άλλο software (ούτε καν antivirus), πλην ενός προγράμματος που παραμετροποιεί τον DBX (Loudspeaker Management System) και ενός προγράμματος που παραμετροποιεί τους CROWN (Professional Amplifiers).
- Δεν χρησιμοποιώ το VDJ σε συνδυασμό με videos
- Δεν σερφάρω σε μη “ασφαλείς” ιστοσελίδες και δεν κάνω δοκιμές (install / unistall) προγραμμάτων και πειράματα…

Συμπεράσματα:

1. Το VDj δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις (δόξα το Θεό) σε hardware…
2. Και Asus Rog να πάρεις, εάν αρχίσεις τα "αεροπλανικά", θα σε κρεμάσει αργά ή γρήγορα…

Posté Mon 23 Oct 17 @ 2:59 pm
Wiper4ControlleristMember since 2016
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!!
Αποτέλεσαν έναυσμα για περισσότερο ψάξιμο!!

Posté Fri 03 Nov 17 @ 12:26 pm