Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Per Controller License vs Pro License

Ce topic est ancien et peut contenir des informations obselètes ou incorrectes.

Η ερώτησή μου είναι περισσότερο “θεωρητική”, παρά “πρακτική” (αφού είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει η πολιτική πωλήσεων μιας οποιασδήποτε εταιρίας), αλλά (για την ιστορία) θα την παραθέσω:

Γιατί, όταν ένας οποιοσδήποτε χρήστης αγοράσει μία per-controller license και κατόπιν επιθυμεί να αγοράσει μία pro-license, δεν καλείται να πληρώσει μόνον την διαφορά του κόστους?

Την ερώτηση την βασίζω στο σκεπτικό ότι:

1. Μπορεί κάποιος εξ αρχής να μην διαθέτει ολόκληρο το ποσό της pro-license, οπότε να διευκολυνθεί αγοράζοντας αρχικά την per-controller license και αργότερα την pro. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Atomix “δεν χάνει”! Το αντίθετο μάλιστα, αφού έτσι “διευκολύνει” την πώληση…

2. Μπορεί κάποιος (μη επαγγελματίας) να μην έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από τον εκάστοτε controller, συνεπώς και να "βολεύεται" με αυτόν που έχει αγοράσει. Κάποια στιγμή, όμως, λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής εξέλιξης, θα σκεφτεί να αλλάξει controller. Και τότε η καταβολή (εξ’ αρχής) ολόκληρου του ποσού (για αγορά pro-license) πιθανότατα (εάν όχι σίγουρα) θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

Βέβαια, υπάρχει και το άλλο σκεπτικό, ότι:

3. Όποιος αγοράσει την per-controller license θα “γλυκαθεί” και πιθανότατα στο μέλλον θα αγοράσει την pro-license, οπότε το κέρδος για την Atomix θα είναι 1,5 φορά από έναν χρήστη…

Θεωρώ, όμως, ότι οι περιπτώσεις 1 και 2 έχουν πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα – κοινό, γι αυτό και η (λογική) ερώτησή μου…
 

Posté Fri 06 Oct 17 @ 7:22 pm
Το θέμα το είδα από την πρώτη στιγμή αλλά επίτηδες απέφυγα να σου απαντήσω. Όχι γιατί δεν μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά όσων γράφεις και της παρούσας τιμολογιακής πολιτικής, αλλά γιατί την τιμολογιακή πολιτική την καθορίζουν συγκεκριμένα άτομα μέσα στην εταιρεία (Atomix) τα οποία λαμβάνουν υπ' όψην τους δεδομένα απ' όλο τον κόσμο, και τα οποία φυσικά δεν είναι διαθέσιμα στον καθένα.

Γενικά πάντως στις "αναπτυγμένες" αγορές ξέρω οτι είναι πιο αποδεκτό να πληρώνεις αυτό που θέλεις... Δεν θέλεις το ολόκληρο; Παίρνεις το μισό. Αλλά αν θελήσεις αργότερα το ολόκληρο θα πληρώσεις το ολόκληρο. Όχι την διαφορά του μισού...
Οπότε αν το δεις σε μεγαλύτερη κλίμακα ίσως οι άνθρωποι που τα καθορίζουν αυτά να ξέρουν κάτι παραπάνω...

Υ.Γ.:
Αν αγοράσεις ένα αυτοκίνητο με μηχανή 1400cc, χωρίς κλιματισμό και χωρίς ηλιοροφή (γιατί δεν σου φτάνουν τα χρήματα) και αργότερα επιχειρήσεις να αλλάξεις την μηχανή σε 1600cc, και να προσθέσεις τον κλιματισμό και την ηλιοροφή γιατί τελικά τα θέλεις, το κόστος που θα έχεις πληρώσει συνολικά στο τέλος (σε επίσημη αντιπροσωπεία) ξεπερνάει κατά πολύ την αρχική τιμή του αυτοκινήτου των 1600cc με κλιματισμό και ηλιοροφή.
Οπότε δεν είναι κάτι περίεργο... και δεν βλέπω γιατί το software πρέπει να διαφέρει ριζικά...
 

Posté Wed 11 Oct 17 @ 1:15 pm
Είναι απολύτως αποδεκτή η τιμολογιακή πολιτική της Atomix (και της κάθε Atomix), απ’ την στιγμή που αποφάσισα (εγώ και οποιοσδήποτε άλλος) να είμαι “πελάτης” της, γι αυτό και ανέφερα εξ’ αρχής ότι η ερώτηση ήταν “ιστορική”…

Πλην, όμως, ΔΕΝ μπορούμε να παραβλέπουμε αυτό που έπραξε μία από τις ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ (αν όχι η κορυφαία) εταιρίες software στον πλανήτη, αποφασίζοντας το όποιο επιθυμητό upgrade (π.χ. από Windows Home σε Windows Pro) να μην το χρεώνει / πληρώνεις εξ’ αρχής, αλλά μόνον ένα ποσό διαφοράς!

Συνεπώς (και για να συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι μήλα με πορτοκάλια), είτε ο Bill Gates προσέλαβε οικονομικούς συμβούλους από τα TEI Λογιστικής, είτε η Atomix “την έχει δει κάπως”…

Προσωπικά (και ας μου επιτραπεί) πιστεύω ότι “την έχει δει κάπως”, διότι (πολύ απλά) δεν έχει (σοβαρούς) ανταγωνιστές! Και η προτροπή (If you’re a straight-shooting club or gigging DJ who spins with DVS or a controller, and you prefer a simpler workflow, Serato DJ could be the better choice for you…), στην οποία κατέληξε "έμπειρος" (και καλά) ιστοχώρος (και έγινε και σχετικό thread στο US Forum), αποτελεί κουτόχορτο για μελλοντικούς χρήστες – πελάτες με IQ κότας…
Ο Bill, όμως, που είχε απένταντί του και τον Steve (τον συγχωρεμένο) και τον Linus (και κατόπιν τους συνεχιστές του), "δεν την είδε καθόλου κάπως" και έριξε πάρα πολύ νερό στο κρασί του, ώστε να φτάσει τα Windows στο επίπεδο που είναι τώρα...


P.S. Διευκρινίζω (για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις) ότι η απάντησή μου δεν απευθύνεται στο Γιώργο – Senior Staff / Atomix, αλλά στον Phantom Deejay – Συμφορουμίτη / Dj…
 

Posté Wed 11 Oct 17 @ 4:16 pm
Για την ιστορία και μόνο:
Η άδεια για επαγγελματική χρήση είναι μία. Η PRO. Την οποία την αποκτάς είτε σαν "Infinity" (εφάπαξ αγορά) είτε σαν μηνιαία συνδρομή (και όχι δόση) "Subscriber"
Το ίδιο κάνει και η Adobe με το Photoshop, το ίδιο κάνει και η Microsoft με το Office και πρόσφατα το ίδιο αποφάσισε να κάνει και η Pioneer με το Rekordbox Dj.

Η μετάβαση από Home σε PRO (άδεια) ή η απόκτηση μιας άλλης Home είναι διαφορετικό πράγμα. Και είναι έτσι γιατί η Atomix αντί να σου πει όπως στο παρελθόν (έκδοση 7 και πίσω) οτι αν θες να παίζεις με το controller σου πρέπει ντε και καλά να πάρεις την PRO (με όποιον από τους 2 τρόπους θέλεις) σου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσεις το πρόγραμμα πληρώνοντας λιγότερα και θέτοντας κάποιους περιορισμούς, οτι ακριβώς κάνει και η Microsoft με το Office

Το MS Office (μιας και το ανέφερα παραπάνω) ακολουθεί περίπου την ίδια λογική με το VirtualDj. Έχει πολλές άδειες (μπορείς να τις δεις εδώ https://www.microsoft.com/el-gr/store/collections/officesuites?cat0=devices ) αλλά δεν έχει τρόπο αλλαγής της άδειας (π.χ. από την έκδοση για μικρές επιχειρήσεις να μεταβείς στην έκδοση Professional)

Κάθε εταιρεία γενικά έχει τη δική της τιμολογιακή πολιτική με την οποία προσπαθεί να αναπτυχθεί. Η πολιτική αυτή οφείλεται να εξετάζεται σαν σύνολο, και όχι μεμονωμένα.
Για παράδειγμα (συνεχίζοντας με την Microsoft και τα Windows που ανέφερες) αν αγόρασες Windows 7 κάποια στιγμή στο παρελθόν, έπρεπε κατόπιν να ξαναπληρώσεις για να αποκτήσεις τα Windows 8. Και για να αποκτήσεις τα Windows 10 σήμερα αν έχεις γνήσια-πληρωμένα Windows 7 ή 8 πάλι πρέπει να πληρώσεις (καθώς η αναβάθμιση ήταν δωρεάν μόνο το πρώτο τρίμηνο προώθησης των Windows 10)
Οπότε στην Microsoft ναι μεν κάνεις μετάβαση από "Home" σε "PRO" με μικρό κόστος, αλλά πληρώνεις και για αναβάθμιση σε κάθε Major Update.
Τέλος στα Windows η ένδειξη "Home" και "PRO" δεν αφορά την άδεια χρήσης τους, αλλά τις δυνατότητες του λειτουργικού. Με βάση την EULA των Windows ΔΕΝ απαγορεύεται η χρήση των Windows Home σε "επαγγελματικό" περιβάλλον (π.χ. σε γραφεία). Απλά τα Home δεν μπορούν να συνδεθούν σε Domain με Active Directory Domain Services.
Και μια και μιλάς για άλλα προγράμματα:
Η Autodesk (που βγάζει το Autocad και όλα τα παρεμφερή προγράμματα) έχει ακόμα "χειρότερη" πολιτική.
Μπορείς να πάρεις AutoCad LE ή AutoCad Educational Edition. (Με διαφορετικούς περιορισμούς το καθένα). Για να "μετατρέψεις" κάποια από αυτές τις άδειες σε "πλήρη" πρέπει να πληρώσεις το AutoCad Full Edition από την αρχή. Υπ' όψην οτι μιλάμε για προγράμματα που κοστίζουν "χιλιάδες" ευρώ, και όχι "εκατοντάδες"
Μάλιστα στην Autodesk το παράδειγμα πάει και ένα βήμα παραπέρα: Αν έχεις AutoCad (Classic) και θέλεις και το Map 3D (ή το Architect) παρόλο που στην ουσία τα 2 τελευταία είναι έξτρα "plug-ins" του πρώτου, τα πληρώνεις εξ' αρχής! Τέλος, εννοείται οτι πληρώνεις και κάθε Major Update!

Παραδείγματα σαν αυτό της Autodesk υπάρχουν κι άλλα. Δεν ξέρω αν είναι τόσο σημαντικό για τη συζήτηση να τα αναφέρω.

Καταλαβαίνω οτι το software είναι άυλο προϊόν, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει "ντε και καλά" να ακολουθεί τη λογική του "κομμάτι - κομμάτι". Και εξηγώ:

Αυτές τις μέρες ψάχνω να αγοράσω 2 κινούμενες κεφαλές Beam. Τα οικονομικά μου δεν σηκώνουν να πάρω με λάμπα 12R. Έτσι θα πάρω 2 κομμάτια με λάμπα 7R.
Αν σε μερικούς μήνες μαζέψω την διαφορά (περίπου 1200 ευρώ) θα είναι λογικό να πω στην εταιρεία που αγόρασα τις κεφαλές "πάρε πίσω τις 7R και δώσε μου τις 12R πληρώνοντας μόνο την διαφορά" ;;;
Σίγουρα μιας και μιλάμε για υλικό αγαθό σαν τελικός χρήστης μπορώ να το πουλήσω σαν μεταχειρισμένο και να έχω μικρότερη χασούρα, αλλά από την πλευρά της εταιρείας (γιατί αυτή εξετάζουμε) η εταιρεία θα μου πουλήσει 2 φορές, γιατί εγώ είτε δεν ζύγισα σωστά τις ανάγκες μου, είτε δεν περίμενα αρκετά, είτε επεκτάθηκα αρκετά ώστε να έχω πολύ μεγαλύτερες ανάγκες (οπότε και το κόστος μου είναι αδιάφορο)
 

Posté Wed 11 Oct 17 @ 11:31 pm


(Les anciens sujets et forums sont automatiquement fermés)