Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Βυσματα καλωδια και συνδεσεις.

Ce topic est ancien et peut contenir des informations obselètes ou incorrectes.

Ekana neo topic gia na mn xalame to prohgoumeno.Opws eipes to rca otan katalhgei se hxeio exei 1 epafh + kai 1 -.an dn exei geiwsh shmainei oti ston hxo mpanei ena fushma swsta?Kai epishs an valw sto ena rca, 1 kalwdio na katalhgei sto + (stn mia epafh) kai stn allh epafh 1 kalwdio na katalhgei sto - tou hxeiou,to hxeio logika 8a doulepsei e?
 

Posté Thu 06 Jan 11 @ 9:40 am
Λοιπόν:
Η λογική όλων των βυσμάτων είναι να έχουν κάποιες επάφες (pin) σε μία εύχρηστη κατασκευή.
Τα Phono Plugs ή αλλιώς RCA είναι βύσματα τα οποία σχεδιάστικαν για χρήση με ομοαξονικά καλώδια. Δηλαδή για καλώδια που έχουν ένα αγωγό στο κέντρο και ένα δεύτερο αγωγό που περιβάλει τον πρώτο και έχει συνήθως την μορφή πλέγματος (μπλενταζ). Στον ήχο (για τον οποίο και σχεδιάστηκαν) τέτοια είναι τα καλώδια σημάτων.
Όταν λοιπόν έχουμε ένα σήμα για να "φτιάξουμε" ένα καλώδιο RCA χρειαζόμαστε ένα ομοαξωνικό καλώδιο και ένα βύσμα RCA. Στο ΚΕΝΤΡΟ του βύσματος συνδέουμε τον κεντρικό αγωγό του καλωδίου που θα λειτουργήσει σαν θετικός αγωγός και στον εξωτερικό δακτύλιο συνδέουμε το μπλενταζ το οποίο θα λειτουργήσει ως γείωση.
Εδώ να τονίσουμε οτι με τον τρόπο που λειτουργούν οι συσκευές ήχου, η γείωση ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ σαν αρνητικός αγωγός, αλλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Με λίγα λόγια οι γειώσεις στα μηχανήματα ήχου είναι λειτουργικές γειώσεις και όχι γειώσεις ασφαλείας.

Ένα καλώδιο σαν αυτό που περιγράψαμε εδώ, μεταφέρει ένα ΜΟΝΟΦΩΝΙΚΟ σήμα. Για να έχουμε στερεοφωνικό σήμα χρειαζόμαστε και άλλο ένα καλώδιο ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία απο το δεύτερο κανάλι. Το δεύτερο καλώδιο που θα φτιάξουμε επίσης θα έχει + στο κέντρο και γείωση.

Σημείωση: Είπαμε παραπάνω οτι η γείωση είναι γείωση λειτουργίας και δουλεύει σαν αρνητικός αγωγός αλλά δεν είναι. Για να "καταλάβετε" πως "δουλεύει" μπορούμε να κάνουμε ένα πείραμα:
Συνδέουμε το ένα κανάλι (LEFT) ενός CD με ένα καλώδιο RCA πάνω στον μίκτη μας. Το CD ακούγεται μόνο απο το αριστερό κανάλι. Τώρα "κατασκευάζουμε" ένα καλώδιο RCA στο οποίο έχουμε συνδέσει μόνο τον θετικό αγωγό (κέντρο) και ΔΕΝ συνδέουμε την γείωση.
Συνδέουμε τώρα με αυτό το καλώδιο το δεξί κανάλι (RIGHT) στον μίκτη μας...
"Παραδόξως" ο ήχος ακούγεται κανονικά και απο δεξιά!
Αν αποσυνδέσουμε όμως το αριστερο κανάλι (αυτό που έχει την γείωση) τότε θα σταματήσουν να παίζουν ΚΑΙ τα δύο κανάλια!

Το μυστικό πίσω απο το πείραμα μας είναι η γείωση! Απο την στιγμή που υπάρχει "σύνδεση" της γείωσης του ενός μηχανήματος με το άλλο τότε όλα τα κανάλια "παίζουν" χρησιμοποιώντας ΜΟΝΟ τον θετικό αγωγό αφού αρκεί (με σημείο αναφοράς την γείωση) να δώσει την απαραίτητη διαφορά δυναμικού!!!

=====================
Τα RCA ως βύσματα σύνδεσης ηχείων:
=====================
Τα RCA χρησιμοποιήθηκαν για κάποιο (μικρό) διάστημα στον ήχο και για την σύνδεση ηχείων πάνω σε ενισχυτές. Σε αυτή την περίπτωση ΕΝΑ βύσμα RCA συνδέει ΕΝΑ ηχείο με τον ενισχυτή. Η συνδεσμολογία είναι απλή αφου εδώ δεν έχουμε ομοαξονικό καλώδιο αλλά ένα "απλό" διπολικό καλώδιο. Στο κέντρο του βύσματος συνδέουμε τον θετικό αγωγό, και στον εξωτερικό δακτύλιο τον αρνητικό αγωγό. Οι δύο αγωγοί καταλήγουν στα αντίστοιχα + και - του ηχείου.
Γενικά να πούμε οτι τα βύσματα RCA ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου ΚΑΛΗ επιλογή για σύνδεση ηχείων με ενισχυτές.


=======================
Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε κάποιο standar βύσμα για να συνδεθούν τα ηχεία πάνω στους ενισχυτές με αποτέλεσμα τόσο στα ηχεία όσο και στους ενισχυτές να χρησιμοποιούνται ακροδέκτες +/- πάνω στους οποίους "βίδωνε" το καλώδιο σύνδεσης.
Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει και τα περισσότερα ηχεία και ενισχυτές έχουν καθιερώσει σαν τρόπο σύνδεσης τα βύσματα Speakon.
Τα Speakon είναι βύσματα που σχεδιάστηκαν ΕΙΔΙΚΑ για τις συνδέσεις των ηχείων με τους ενισχυτές και στην συνηθέστερη τους έκδοση έχουν 4 pin, ενώ για πιο ειδικές περιπτώσεις υπάρχουν βύσματα που έχουν 8 pin.
Τα τέσσερα PIN σε ένα βύσμα Speakon χρησιμοποιούνται ανα ζεύγος (2 ζεύγη των 2 pin) για να μπορούν να συνδεθούν ηχεία Bi-Amp (δηλαδή ηχεία που θέλουν 2 ενισχυτές για να παίξουν - ένα για τα μπάσα και ένα για τις ψιλές συχνότητες) ενώ στα απλά ηχεία χρησιμοποιείται μόνο το ένα ζεύγος.
Τα δύο ζεύγη είναι μαρκαρισμένα εσωτερικά και οι ακροδέκτες γράφουν πιο καλώδιο συνδέεται που. Για την ακρίβεια οι ακροδέκτες γράφουν 1+,1-,2+,2- για να ξέρει ο χρήστης πιο καλώδιο συνδέει που. Στα απλά ηχεία που δεν έχουν δυνατότητα bi-amp χρησιμοποιείται ΜΟΝΟ το πρώτο ζευγάρι επαφών 1+,1-

Προσοχή: Αν και μπορούν να ταξιδέψουν 2 γραμμές ηχείων (4 "καλώδια") μέσα σε ένα Speakon εντούτοις δεν είναι καλή ιδέα να στέλνουμε σήμα σε δύο διαφορετικά ηχεία μέσα απο ένα Speakon. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να χρειαστεί να γίνει αλλά το πότε γίνεται, γιατί γίνεται και πως γίνεται είναι κάτι που είναι καλύτερα να το αφήνουμε σε όποιον έχει στήσει το ηχοσύστημα που χρησιμοποιεί τέτοιες "πατέντες"...
 

Posté Thu 06 Jan 11 @ 1:42 pm


(Les anciens sujets et forums sont automatiquement fermés)