Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Διαμόρφωση Βάσης Δεδομένων

Ce topic est ancien et peut contenir des informations obselètes ou incorrectes.

1. Γιατί το εκάστοτε software χρησιμοποιεί την δική του βάση δεδομένων για όλα τα στοιχεία (info, poi, κ.τ.λ.) των τραγουδιών και δεν τα tagάρει στο εκάστοτε τραγούδι ξεχωριστά? Είναι τεχνικό το θέμα ή είναι θέμα πολιτικής “περιορισμού” (των χρηστών - djs) εύκολης εναλλαγής software?

2. Εφόσον η βάση δεδομένων “φορτώνεται” στην Ram εξαρχής, η λογική λέει ότι όσο πιο “ελαφριά” είναι, τόσο το καλύτερο. Ισχύει αυτό (πρακτικά) ή όχι?

3. Ανοίγοντας την βάση δεδομένων με ένα Text Editor, παρατήρησα ότι σε άλλα τραγούδια είχαν εγγραφεί poi, όπως: RealStart, FadeStart, TempoStart, κ.τ.λ. και σε άλλα όχι.
- Αυτό είναι κάτι που γίνεται “αυτόματα” την πρώτη φορά που φορτώνεται ένα οποιοδήποτε τραγούδι στην Automix λίστα? Γιατί εγώ δεν έχω θέσει ποτέ αυτά τα poi…
- Εάν η εγγραφή δεν είναι “αναγκαστική”, πως θα μπορούσαμε να την απενεργοποιήσουμε?
- Τέλος, πως θα μπορούσαμε (εάν γίνεται) να αφαιρέσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες “με την μία” (π.χ. μέσω text editor) από την βάση δεδομένων?

4. Υπάρχει η δυνατότητα κάθε φορά που επιλέγουμε ένα Cue Point, αυτό να λαμβάνει αυτόματα το χρώμα της επιλογής μας και όχι το default (π.χ. γαλάζιο ή κόκκινο στο SilverSleek 3)?

Αρκετές οι ερωτήσεις, ευχαριστώ εκ των προτέρων…
 

Posté Thu 30 Jun 16 @ 6:12 am
1) Γιατί το διάβασμα ενός αρχείου (της βάσης δεδομένων) είναι πολύ πιο γρήγορο από το διάβασμα των tags κάθε φορά που ανοίγεις ένα φάκελο ή φορτώνεις ένα κομμάτι. Επιπλέον τα id3v2 tags (που μπορούν να αποθηκεύσουν αυτές τις πληροφορίες) βρίσκονται στο ΤΕΛΟΣ του αρχείου. Πράγμα που σημαίνει οτι το πρόγραμμα πρέπει πρώτα να διαβάσει όλο το αρχείο και μετά τις πληροφορίες των tags

2) Πρακτικά όχι. Για να καταλάβεις πως δουλεύει μια βάση δεδομένων, στην RAM φορτώνονται μόνο τα "κλειδιά" των εγγραφών της βάσης. Όταν χρειάζεται να ανακτηθούν επιπλέον πληροφορίες τότε η αναζήτηση γίνεται μέσα στη βάση με αυτά τα κλειδιά και τότε γίνεται και η "ανάγνωση" των αποτελεσμάτων. Αυτό ισχύει για όλες τις βάσεις δεδομένων στον κόσμο. Επίσης (από θέμα RAM) μια βάση δεδομένων για 50.000 τραγούδια είναι περίπου 50MB. Στη σημερινή εποχή με τα 2, 4 ή και περισσότερα GB τα 50MB είναι αμελητέα (όση περίπου RAM καταναλώνει και μια καρτέλα στον Web Browser που χρησιμοποιείς χωρίς να έχεις ανοίξει καμία σελίδα)

3) Ναι. Αυτά τα POI δημιουργούνται αυτόματα όταν φορτώνεις τραγούδια στο Automix, ή τα φορτώνεις στο deck ή τα κάνεις scan για BPM κτλ
Όχι δεν γίνεται να τα απενεργοποιήσεις ούτε είναι εύκολο να τα σβήσεις μέσα από ένα text editor. Αλλά ακόμα κι αν το κάνεις, θα ξαναδημιουργηθούν αυτόματα όταν φορτώσεις το κομμάτι στο deck.

4) Στις επιλογές του VirtualDj 8.2 υπάρχει μια ρύθμιση "noncoloredPOI". Αυτή η επιλογή ελέγχει τι χρώμα θα έχουν τα POI's για τα οποία ΔΕΝ έχεις ορίσει χρώμα χειροκίνητα. Αν επιλέξεις την επιλογή "per cue" τότε κάθε hot cue θα έχει διαφορετικό χρώμα (εφόσον δεν ορίσεις εσύ κάποιο χειροκίνητα). Αν θες να αποκτήσεις περισσότερο έλεγχο τότε θα πρέπει να αλλάξεις τον mapper σου ή την σελίδα pads των hotcues.
Γενικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εντολή set_cue 1 & cue_color 1 '#5500dd' ώστε με το που ορίσεις ένα hotcue να προσδιορίσεις και το χρώμα του την ίδια στιγμή.

Σημείωση: Αν θεωρείς οτι χρειάζεται να βελτιστοποιήσεις τον υπολογιστή σου γιατί οι επιδόσεις του δεν είναι καλές τότε η βάση δεδομένων (το τι είναι, πως δουλεύει και πως μπορείς να την "σμικρύνεις" ) είναι τελείως λάθος προσέγγιση για το πρόβλημα σου.
Δεν ξέρω αν έχεις δουλέψει καθόλου το Traktor αλλά επειδή το Traktor χρησιμοποιεί "υβριδική" βάση δεδομένων (έχει μια πολύ περιορισμένη βάση και στηρίζεται κυρίως στα tags) η περιήγηση στους φακέλους είναι πολύ αργή, το startup και shut down τρώει τρομερό χρόνο, και η αναζήτηση πάσχει τρομερά ακριβώς επειδή οι περισσότερες πληροφορίες διαβάζονται "on-the-fly" από τα tags.
 

Posté Thu 30 Jun 16 @ 9:02 am
Πλήρης (όπως πάντα) και απόλυτα κατανοητός!!!

Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, η συγκέντρωση όλων των πληροφοριών σε ένα αρχείο (βάση δεδομένων) "βολεύει" και στην άμεση και γρήγορη εναλλαγή χρωμάτων και περιγραφής poi. Χθες, αξιώθηκα να κάνω τελικά κάποιες αλλαγές (μέσω text editor, εύρεση... - αντικατάσταση με...) poi και μέσα σε 10 λεπτά όλα ήταν έτοιμα...
 

Posté Thu 30 Jun 16 @ 9:19 am
Χαχαχα. :) Ναι, κι αυτό.

Σε μια "πραγματική" βάση δεδομένων θα έγραφες

SET POI color="blue" WHERE Num=1

και θα άλλαζες όλα τα χρώματα σε λιγότερο από 1 δλ :P

 

Posté Thu 30 Jun 16 @ 9:29 am
Σωστός!!! Καιρός να αλλάξετε την βάση σε SQL... :-)))

Μου κάνει εντύπωση, πάντως, που σε αρκετές συζητήσεις σε διάφορα forum, δεν έχω δει να αναφέρεται αυτή η βασική διαφορά - προτέρημα που διαθέτει η βάση δεδομένων του VDj (εν σχέσει με του Traktor)...
 

Posté Thu 30 Jun 16 @ 11:34 am
Εξαρτάται σε τι forum συχνάζεις.
Κατ' αρχήν αν συχνάζεις σε forum που ασχολούνται κυρίως με την EDM (το δυνατό σημείο του Traktor) και την Club scene γενικότερα τότε η ΒΔ και η αναζήτηση δεν είναι κάτι σημαντικό για αυτού του τύπου τους dj's καθώς συνήθως παίζουν με "προ-προγραμματισμένες" λίστες.
Απ' την άλλη αν συχνάζεις σε forum σχετικά με τους mobile dj's τότε όλοι παραδέχονται την υπεροχή της ΒΔ του VirtualDj και την αναζήτηση καθώς αποτελεί ένα από το πιο σημαντικά εργαλεία για αυτή την κατηγορία Dj's.
Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο Έλληνα dj που παίζει Ελληνική μουσική, ή έστω μέρος του προγράμματος του καλύπτεται από Ελληνική μουσική.
Αλλά στην Ελλάδα δεν έχουμε και πολλά forum... Παλιά αυτό εδώ το forum ήταν πηγή ενημέρωσης πολλών συναδέλφων για πάρα πολλά θέματα, αλλά μας "έφαγε" το facebook! :P
 

Posté Thu 30 Jun 16 @ 12:19 pm
PhantomDeejay wrote :
Εξαρτάται σε τι forum συχνάζεις.

Δεν συχνάζω, απλά διαβάζω... :-)

PhantomDeejay wrote :
Παλιά αυτό εδώ το forum ήταν πηγή ενημέρωσης πολλών συναδέλφων για πάρα πολλά θέματα, αλλά μας "έφαγε" το facebook! :P

Που σημαίνει ότι το VDJ πρέπει να γίνει πιο sexy... ;-)


Μια ακόμη απορία: Όταν ολοκληρώσεις το SilverSleek3 (daylight), τα επιλεγμένα χρώματα (από τον εκάστοτε χρήστη) των poi θα παραμείνουν τα ίδια?
 

Posté Fri 01 Jul 16 @ 4:29 am
Ναι.
 

Posté Fri 01 Jul 16 @ 6:04 am


(Les anciens sujets et forums sont automatiquement fermés)