Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Διαχείριση ενεργειας

Ce topic est ancien et peut contenir des informations obselètes ou incorrectes.

Καλησπέρα παιδιά, το βασικό μου laptop (dell inspiron) ενώ παίζει και φορτώνει κανονικά τα κομμάτια (math engine στην GPU) oταν είναι στη φόρτιση, δυστυχώς δεν κάνει το ίδιο όταν δουλεύει με μπαταρία. Ζοριζεται πολύ όσο φορτώνει τα stems, κάνει μαγκωματα στις κυματομορφές κι ενίοτε στον ήχο. Να σημειωθεί ότι το plan είναι "υψηλές επιδόσεις" και στις δύο περιπτώσεις...κατανοώ ότι λογικά δεν είναι θέμα του vdj προφανώς αλλά αν κάποιος γνώστης υπολογιστών μπορεί να το εξηγησει-λυσει θα το εκτιμούσα... Ευχαριστώ πολυ
 

Posté Mon 14 Dec 20 @ 3:17 pm
Να το λύσει, όχι δεν γίνεται.
Να το εξηγήσει, είναι απλό:
Η GPU όταν τρέχει από την μπαταρία τραβάει λιγότερο ρεύμα απ' οτι όταν είναι συνδεδεμένο το τροφοδοτικό. Σχεδόν όλες οι discrete GPU συμπεριφέρονται έτσι καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν να τους δώσουν την ίδια ένταση σε ρεύμα (amperes) όπως όταν είναι συνδεδεμένο το τροφοδοτικό.
Επίσης, την ώρα που η GPU τραβάει όσο περισσότερο ρεύμα μπορεί, αυτό το ρεύμα το στερείται ο επεξεργαστής. Δηλαδή ο επεξεργαστής δεν μπορεί να τραβήξει πάραλληλα με την GPU το μέγιστο ρεύμα που θα μπορούσε να καταναλώσει αν ήταν συνδεδεμένο το τροφοδοτικό.

Να το πούμε και λίγο μπακαλίστικα:
Το τροφοδοτικό ενός καλού laptop είναι π.χ. 150Watt
Η CPU μπορεί να καταναλώσει σαν μέγιστη στιγμιαία τιμή 75Watt
Η GPU μπορεί να καταναλώσει σαν μέγιστη στιγμιαία τιμή 100Watt
Και τα επιμέρους συστήματα του υπολογιστή (οθόνη, USB κτλ) άλλα 25Watt
Αν τα αθρίσεις βλέπεις οτι μας κάνουν 200Watt ενώ το τροφοδοτικό είναι 150Watt.
Δεν είναι κάποιο λάθος. Απλά στατιστικά είναι πολύ δύσκολο να χρειαστεί όλα τα επιμέρους συστήματα να τραβήξουν το μέγιστο ρεύμα ταυτόχρονα. Και αν αυτό συμβεί, τότε η διαχείρηση ενέργειας θα "κόψει" ρεύμα από την GPU ή την CPU αυτόματα ανάλογα με το τι κάνει ο υπολογιστής εκείνη τη στιγμή.
Τώρα το ίδιο laptop όταν τρέχει με τη μπαταρία του δεν έχει μέγιστη απόδοση 150Watt αλλά 100Watt. Που σημαίνει οτι είναι πολύ πιο εύκολο να πετύχεις καταστάσεις που το διαθέσιμο ρεύμα δεν θα επαρκεί για όλα τα συστήματα, και αναγκαστικά το ρεύμα θα "μοιραστεί" μεν αλλά δεν θα πάει σχεδόν σε κανένα σύστημα σε πλήρη ένταση.

Τα Gaming Laptops έχουν συνήθως καλύτερο power management (τροφοδοτικά πιο κοντά στο θεωρητικό power peak του συστήματος και μπαταρίες ικανές να δώσουν περισσότερο ρεύμα) αλλά κι εκεί ειδικά με τη μπαταρία, φαίνομενα underpowering (και ειδικά της GPU) δεν είναι και τόσο σπάνιο φαινόμενο.
 

Posté Mon 14 Dec 20 @ 6:56 pm
Οκ! Απολύτως κατανοητό. Ευχαριστώ πολύ george!
 

Posté Mon 14 Dec 20 @ 7:18 pm
dimitris_g wrote :
Οκ! Απολύτως κατανοητό. Ευχαριστώ πολύ george!
Λάθος απάντηση! Η σωστή, είναι: "Ναι, αλλά στο Toshiba που έχω, δεν το κάνει"! Ε? Αυτή δεν είναι η ορθή? :P

 

Posté Mon 14 Dec 20 @ 7:49 pm
Theios Giorgos wrote :
dimitris_g wrote :
Οκ! Απολύτως κατανοητό. Ευχαριστώ πολύ george!
Λάθος απάντηση! Η σωστή, είναι: "Ναι, αλλά στο Toshiba που έχω, δεν το κάνει"! Ε? Αυτή δεν είναι η ορθή? :P



Θειο οχι, γιατι το toshiba δεν εχει 2η καρτα γραφικων και ως εκ τουτου τρεχει τα stems απο cpu με οτι αυτο συνεπαγεται...
 

Posté Mon 14 Dec 20 @ 8:05 pm
Damn... :-)
 

Posté Mon 14 Dec 20 @ 8:27 pm


(Les anciens sujets et forums sont automatiquement fermés)