Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Βοήθεια σε σύνδεση η ηχείων σε ενισχυτή
yamitdmPRO InfinityMember since 2009
Καλησπέρα στην ομάδα…!!!! Έχω έναν Crown xls 2500 και τον δουλεύω με 2 EV elx 15 στα 8 ohm. Διαβάζω στα χαρακτηριστικά του ενισχυτή ότι μπορεί να δώσει 1550 rms στα 2 ohm στο κάθε κανάλι. Μπορώ δηλαδή να του βάλω παράλληλα σε κάθε κανάλι 2 elx 15 και ένα sub elx 118..?? Θα μπορέσει να τα σηκώσει.;;
 

Posté Sat 28 Aug 21 @ 12:56 pm
Αν και δεν αναφέρεις τα Watt των ηχείων σου, η απάντηση είναι σίγουρα ΟΧΙ

Κατ' αρχήν ποτέ δεν βάζουμε στο ίδιο κανάλι sub και δορυφόρους καθώς θέλουν διαφορετικό "σήμα" για να δουλέψουν αφού παίζουν διαφορετικές συχνότητες.

Κατά δεύτερον έχεις διαβάσει την ισχύ του ενισχυτή σου λάθος.
Βγάζει 1200Watt maximum (600 Watt RMS) ανά κανάλι στα 2 Ohm.
Τα 1550 Watt που αναφέρεις είναι επίσης Maximum (όχι RMS) στα 8 Ohm Bridged. Δηλαδή όταν τα δύο κανάλια του ενισχυτή γεφυρώνονται σε ΜΙΑ έξοδο.
Η μέγιστη ισχύς που μπορεί να δώσει ο ενισχυτής είναι 2400Watt Maximum στα 4 Ohm Bridged, ή 2x1200 Watt maximum στα 2 Ohm.

Τέλος ο υπολογισμός της συνολικής ωμικής αντίστασης γίνεται από τον τύπο:
1/Rol = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 + ...

Αν μιλάμε για 3 ηχεία 8 Ohm ανά κανάλι τότε θα έχουμε 1/Rol = 1/8 +1/8 +1/8 = 3/8 δηλαδή Rol= 8/3 = 2.6 Ohm
Το νούμερο αυτό αν και σου φαίνεται "κοντά στο 2" επιρρεάζει πολύ την απόδοση του ενισχυτή (ριχνεί αρκετά την ισχύ)

Τέλος για να μην παιδεύεσαι, ο συγκεκριμένος ενισχυτής μπορεί να παίξει ικανοποιητικά είτε 4 δορυφόρους, είτε 2 sub.
Δεν θα μπορέσει να φτάσει τα ηχεία στο full των δυνατοτήτων τους, αλλά ένα 80% της απόδοσης τους θα το πάρεις.
 

Posté Sun 29 Aug 21 @ 10:52 pm
yamitdmPRO InfinityMember since 2009
Sub και δορυφόροι που ανέφερα είναι στα 400rms το καθένα. Κατάλαβα Γιώργο οτι για να κατεβάσω στα 2 ohm τον ενισχυτή πρέπει να συνδέσω 4 ηχεία στο κανάλι.
Ο ενισχυτής βγάζει 2χ440rms στα 8ohm
2x775 στα 4 και 2x1200 στα 2.
Ειχα την εντύπωση ότι έχουν crossover τα sub.
Επειδή θέλω να βάλω άλλους 2 δορυφόρους τουλάχιστον, τι μου προτείνεις.? Δυο ηχεία στα 400rms στο κάθε κανάλι ή ένα 400αρι και ένα 250αρι 12 ίντσες της ίδιας σειράς ώστε να τα παίζει πιο άνετα.?
 

Posté Mon 30 Aug 21 @ 3:10 pm
οχι και τρια ηχεια να βαλεις η συνολικη αντισταση ειναι αν οχι ακριβως πολυ κοντα ομως στο 2
υπαρχουν σαμπ με ενσωματωμενο κροςς σε αυτη την περιπτωση μπορεις να βαλεις σε μια γραμμη σαμπ και δορυφορο αλλα το ταιρι του τον δικο στου δηλαδη δορυφορο γιατι το κροςς ειναι ρυθμισμενο να κοβει εκει που ξεκινανε οι χαμηλες του δορυφορου
μην βαλεις πανω απο 2 ηχεια ανα καναλι ας κατεβαινει ο ενισχυτης στα 2 αν θελεις περισσοτερο ηχο βαλε - παρε - αγορασε εναν ενισχυτη ακομα
επισης ο ενισχυτης σου ειναι μικρος εχεις κινδυνο σε μεγαλες εντασεις να καψεις τα ηχεις σου γιατι τα ηχεις με μικρο ενισχυτη θα τα καψεις οχι με μεγαλο
 

Posté Mon 30 Aug 21 @ 4:07 pm
kokkinoskoufitsos wrote :
οχι και τρια ηχεια να βαλεις η συνολικη αντισταση ειναι αν οχι ακριβως πολυ κοντα ομως στο 2
υπαρχουν σαμπ με ενσωματωμενο κροςς σε αυτη την περιπτωση μπορεις να βαλεις σε μια γραμμη σαμπ και δορυφορο αλλα το ταιρι του τον δικο στου δηλαδη δορυφορο γιατι το κροςς ειναι ρυθμισμενο να κοβει εκει που ξεκινανε οι χαμηλες του δορυφορου
μην βαλεις πανω απο 2 ηχεια ανα καναλι ας κατεβαινει ο ενισχυτης στα 2 αν θελεις περισσοτερο ηχο βαλε - παρε - αγορασε εναν ενισχυτη ακομα


Σοβαρά τώρα θέλω να ακούσω σύστημα που sub και δορυφόρος είναι συνδεδεμένα παράλληλα στο ίδιο κανάλι του ενισχυτή (ακόμα κι αν το sub έχει crossover)
Το πρόβλημα δεν είναι στο crossover αυτό καθ' αυτό.
Το πρόβλημα είναι στο τι κάνει αυτό το crossover.
Και για να το εξηγήσω λίγο:
Το crossover του subwoofer (όταν υπάρχει) απλά κόβει τις συχνότητες που δεν μπορεί να παίξει το sub.
Από την άλλη όλοι δορυφόροι είναι full range δηλαδή παίζουν σε όλο το φάσμα.
Οπότε σε αυτή την λύση (sub και δορυφόρος στο ίδιο κανάλι) ο ενισχυτής στέλνει παντού full range σήμα και έχεις διπλή αναπαραγωγή των χαμηλών συχνοτήτων (και από το sub και από τον δορυφόρο)
Επίσης αν υποθέσουμε οτι το sub έχει crossover το ζεσταίνεις και το ταλαιπωρείς άδικα στέλνοντας του full range σήμα (είναι παθητικό crossover με πηνίο)

Σημείωση: Μιλάμε πάντα για παθητικά ηχεία χωρίς δικό τους ενισχυτή και DSP.

Η σωστή λύση είναι η χρήση crossover πριν τους ενισχυτές για να χωρίσει το σήμα στα δύο.
Και κάθε ενισχυτής (ή κάθε κανάλι ενισχυτή) να ενισχύει μόνο το σήμα που χρειάζεται το συνδεδεμένο ηχείο.
Στους καινούργιους ενισχυτές με ενσωματομένο DSP μπορείς να γλυτώσεις το crossover εφόσων το DSP προσφέρει low pass και high pass.
4 δορυφόροι και 2 sub δεν πρόκειται ποτέ να παίξουν σωστά με ένα ενισχυτή μεσαίας σειράς.
Αν το ζητούμενο είναι απλά να είναι ένας ο ενισχυτής, μπορεί να γίνει μεν, αλλά μόνο από High End PA Reinforcement πολυκάναλους ενισχυτές που το κόστος τους είναι μεγαλύτερο από αυτό 2 μεσαίας τάξης ενισχυτών.

Αυτό που μπορεί να γίνει πιο εύκολα είναι να παίξουν 2 δορυφόροι και 2 sub από ένα ενισχυτή θυσιάζοντας όμως το stereo.
Αν το stereo παραμένει ζητούμενο τότε η ελάχιστη λύση απαιτεί 2 ενισχυτές

Τέλος το πρόβλημα με τα 3 ηχεία συνδεδεμένα παράλληλα, δεν είναι η τιμή της αντίστασης (αν ο ενισχυτής κατεβαίνει στα 2 Ohm) αλλά το τι απόδοση έχει σ' αυτή την ενδιάμεση τιμή μεταξύ των 4 και των 2 Ohm.
Η κλίμακα ισχύος δεν είναι σε γενικές γραμμές γραμμική για να πεις 800Watt στα 4Ohm 1700Watt στα 2Ohm άρα 1100Watt στα 2.6Ohm
Αλλά και γραμμική να ήταν, βλέπεις οτι η διαφορά μεταξύ 1700 και 1100Watt δεν είναι καθόλου μικρή.
Γενικά 3 ηχεία παράλληλα συνδέουμε σπάνια και μόνο για "ειδικές" περιπτώσεις.


Edit - ΥΓ:
Θα μπορούσες να συνδέσεις 4 ηχεία με μικτή σύνδεση (ανα δύο σε σειρά και οι σειρές παράλληλα) και να μείνεις στα 8 Ohm. Αλλά θες ισχύ 3200Watt στα 8 Ohm. Το κόστος ενός τέτοιου ενισχυτή μπορεί και να ξεπερνά το κόστος των ηχείων (μιλάμε για 4000+ ευρώ!)
 

Posté Mon 30 Aug 21 @ 4:34 pm
δεν λεω κατι διαφορετικο γιωργο...εννοειται οτι η καλυτερη λυση για να βαλεις δορυφορους και σαμπ ειναι ξεχωριστες γραμμες και εξωτερικο κροςς
απλα παραθετω την σειρα elx της ev οπου εκει το παθητικο σαμπ εχει ενσωματομενο κροςς και φυσικα στελνει full range στους δορυφορους παρ ολα αυτα ενα 18αρι σαμπ εχει χαμηλες συχνοτητες που δεν μπορει να πιασει ενα 12αρι μπορω να πω ουτε ενα 15αρι αυτες λοιπον τις συχνοτητες παιζει το σαμπ ουσιαστικα δεν επηρεαζει καθολου τον δορυφορα παρα μονο το σαμπ καθε αυτο
απο εκει και περα ξαναλεω ο καλυτερος τροπος ειναι αυτος που αναφερεις και εσυ με ξεχωριστες γραμμες απλα λεω οτι αυτο το συστημα εχει αυτη η σειρα της ev αλλα και η αντιστοιχη της dynacord οπου εκει ναι σε μια γραμμη παιζεις σαμπ και δορυφορο
το εχω αυτο το συστημα και επειδη βαριεμαι το συνδεω ετσι και μια χαρα παιζει
 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 10:40 am
Και επαναλαμβάνω οτι πέρα από το ηχητικό κομμάτι (που δεν το εξέτασα καν) του να παίζεις 2 φορές τις ίδιες συχνότητες σε ένα τμήμα του φάσματος, υπάρχει το κομμάτι του να κουράζεις τον ενισχυτή τζάμπα και να καταπονείς και το παθητικό crossover χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται.

Για να στο πω απλά:
Έστω ενισχυτής που λαμβάνει σήμα full range, το ενισχυεί και το στέλνει σε sub με παθητικό crossover.
Στο κομμάτι του ενισχυτή λοιπόν ενισχύουμε ένα μεγάλο φάσμα συχνοτήτων που το sub ΔΕΝ θα παίξει και στην ουσία την ενέργεια τους (απλοϊκά σε Watt) θα την καταναλώσει το παθητικό crossover.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφενός την σπατάλη ενέργειας από τον ενισχυτή (ενέργεια που θα μπορούσε να δοθεί αποκλειστικά στις χαμηλές που παίζει το sub) και αφετέρου την αχρείαστη καταπόνηση του ενισχυτή να παράξει ενέργεια που δεν είναι ωφέλιμη σ' εσένα.

Στην περίπτωση του sub + δορυφόρος στο ίδιο κανάλι γίνονται πολλά "κουλά"
Πρώτα απ' όλα πρέπει να ενισχύσεις σήμα full range.
Δεύτερον επειδή η ενέργεια που απαιτεί το μπάσο (γενικά) είναι πολύ περισσότερη από την ενέργεια που απαιτούν οι μεσαίες ή υψηλές συχνότητες, το sub θα θέλει να καταναλώσει πολύ περισσότερη ενέργεια από τον δορυφόρο.
Αυτό με την σειρά του δημιουργεί πολλά προβλήματα. Το πιο απλό και "αθώο" είναι ο δορυφόρος να μην παίζει όσο δυνατά μπορεί, ή να νιώθεις οτι "κομπρεσάρει" ενώ δεν υπάρχει κομπρέσορας. (Με απλά λόγια ο δορυφόρος να παίζει πιο δυνατά όταν δεν υπάρχει μπάσο και να βυθίζεται όταν υπάρχει μπάσο)

Εξαίρεση σε όλα τα παραπάνω αποτελούν ΜΟΝΟ συστήματα ηχείων. Δηλαδή ηχεία που οι δορυφόροι πέρνουν σήμα από το crossover του subwoofer και όχι απευθείας από τον ενισχυτή. Σ' αυτή την περίπτωση το παθητικό (πάλι) crossover λειτουργεί διαφορετικά και επιτρέπει την σωστή κατανομή ισχύος στα διαφορετικά ηχεία.

Τέλος να σου θυμίσω οτι όλοι οι καλοί επαγγελματικοί δορυφόροι έχουν την δυνατότητα να παίξουν bi-amp ή ακόμα και tri-amp. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός. Καλύτερη κατανομή ισχύος και πιο ξεκούραστη ενίσχυση. Αυτό με την σειρά του φέρνει και καλύτερο ήχο!
 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 11:58 am
O Crown XLS 2500, αποδίδει 440W / channel @ 8ohms ή 775W / channel @ 4ohms.

Τα Electro-Voice ELX115 (monitors), έχουν ονομαστική αντίσταση 8ohms και “οδηγούνται” ορθά – απροβλημάτιστα – διαχρονικά με ισχύ 400W.

Λαμβάνοντας υπόψη τα άνωθεν, θεωρητικά (το τονίζω) ο συγκεκριμένος ενισχυτής μπορεί να “οδηγήσει” ιδεατά ένα ζευγάρι από τα συγκεκριμένα ηχεία και λίαν ικανοποιητικά (όχι ιδεατά) δύο ζευγάρια από τα συγκεκριμένα ηχεία (παράλληλα συνδεδεμένα).

Τα Electro-Voice ELX118 (subs), έχουν επίσης (ονομαστική) αντίσταση 8ohms και επίσης “οδηγούνται” ορθά – απροβλημάτιστα – διαχρονικά με ισχύ 400W.

Λαμβάνοντας υπόψη τα άνωθεν, θεωρητικά (το τονίζω) ο συγκεκριμένος ενισχυτής μπορεί να “οδηγήσει” ιδεατά ένα ζευγάρι από τα συγκεκριμένα monitors και ένα ζευγάρι από τα συγκεκριμένα subs.

Όμως

Επειδή τα συγκεκριμένα subs δεν διαθέτουν ενσωματωμένο ενεργό crossover, τότε και εφόσον υλοποιηθεί η άνωθεν συνδεσμολογία, κάποιες συχνότητες (και στην συγκεκριμένη περίπτωση από ~50Hz έως ~200Hz) θα αναπαράγονται και από τα monitors και από τα subs.

Αυτό, θα έχει ως πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η πιστότητα του αναπαραγόμενου ήχου. Και, ναι μεν σε εξωτερικό χώρο το ηχητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι άκρως τραγικό (λόγω διασποράς των χαμηλών συχνοτήτων), όμως σε κλειστό χώρο το ηχητικό αποτέλεσμα θα είναι για τα πανηγύρια!

Πέραν αυτού, υπάρχουν και άλλα (τεχνικής φύσεως) προβλήματα, τα οποία ανέφερε – ανέλυσε ο Phantom.

Από κει και πέρα…

Επειδή την συγκεκριμένη σειρά των ενισχυτών την έχω δουλέψει, θα μπορούσε κάποιος να χρησιμοποιήσει το ενσωματωμένο crossover του ενισχυτή, να κάνει διαχωρισμό συχνοτήτων μεταξύ αριστερού και δεξί καναλιού και να συνδέσει π.χ. τα monitors στο αριστερό κανάλι και τα subs στο δεξί κανάλι.

Αυτό, όμως, θα είχε ως αποτέλεσμα έναν “μονοφωνικό” ήχο. Και, ναι μεν στην ηλεκτρονική χορευτική μουσική το αποτέλεσμα πιθανόν να ήταν αποδεκτό, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα είδη μουσικής σίγουρα δεν θα ήταν.

Εν κατακλείδι…

Θεωρώ ότι η περίπτωση 1 x Crown XLS 2500 + 4 x Electro-Voice ELX115, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή συνδυασμού, εφόσον δεν υφίσταται δεύτερος ενισχυτής (με DSP) ή 4κάναλος ενισχυτής (με DSP).
 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 12:06 pm
Γιώργο μια μικρή διόρθωση μόνο:
Crossover που σπάει το σήμα πριν την ενίσχυση: Ενεργό crossover.
Crossover που σπάει το ενισχυμένο σήμα: Παθητικό crossover.

Νομίζω το έγραψες ανάποδα.. :P
 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 12:23 pm
PhantomDeejay wrote :
Γιώργο μια μικρή διόρθωση μόνο:
Crossover που σπάει το σήμα πριν την ενίσχυση: Ενεργό crossover.
Crossover που σπάει το ενισχυμένο σήμα: Παθητικό crossover.

Νομίζω το έγραψες ανάποδα.. :P
Έχεις δίκιο! Κεκτημένη ταχύτητα... :-)

 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 3:43 pm
παιδια δεν νομιζω οτι λεω κατι διαφορετικο και θειε δεν μιλησα καν για τον ενισχυτη αυτο το σετ εγω το παιζω με ενισχυτη 2χ1200 στα 4
ο γιωργος με ρωτησε αν ξερω συστημα να δουλευει ετσι και ανεφερα 2
εννοειται οτι ο σωστος τροπος ειναι με ενεργο εξωτερικο κροςς και ξεχωριστες γραμμες μην λεμε τα ιδια
και ξαναλεω οτι σε εκδηλωσεις σε εξωτερικο χωρο πολλες φορες για συντομια τα συνδεω ετσι
εξ αλλου ο κατασκευαστης το προτεινει
αν τα συνδεσω με εξωτερικο κροςς θα παιξουν καλυτερα?σιγουρα ναι και θα κερδισω και ενταση γιατι δεν θα βαλω τον δορυφορο να κατεβαινει τοσο κατω στις συχνοτητες αλλα πολλες φορες ειναι η εκδηλωση τετοια που επολεγεις την απλοτητα
η αληθεια ειναι ομως οτι δεν εχω καταλαβει καποιο μπερδεμα στις συχνοτητες φανταζομαι ο κατασκευαστης θα εχει κατι κανει εκει το σημα του δορυφορου περναει μεσα απο το σαμπ ειναι πολυ πιθανο το κροςς να κοβει συχνοτητες απο τον δορυφορο σε ενα σημειο και να τις δινει στο σαμπ
φανταζομαι αυτος που το κατασκευαζει κατι θα ξερει

ενταξει τωρα που διαβαζω καλυτερα το ποστ εχει γινει παρεξηγηση
δεν ειπα ποτε οτι εχω σε ενα καναλι δυο ξεχωριστες γραμμες οπου η μια παει στο σαμπ και η αλλη στον δορυφορο για ονομα αυτο απλα δεν γινεται
απο τον ενισχυτη φευγει ενα καλωδιο περναει απο το σσμπ εκει αυτο κοβει οτι κοβει και βγαζει εξοδο για δορυφορο αυτο εννοω οταν λεω οτι παιζω με ενα καναλι και μια γραμμη σαμπ και δορυφορο
 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 7:10 pm
kokkinoskoufitsos wrote :
ενταξει τωρα που διαβαζω καλυτερα το ποστ εχει γινει παρεξηγηση
δεν ειπα ποτε οτι εχω σε ενα καναλι δυο ξεχωριστες γραμμες οπου η μια παει στο σαμπ και η αλλη στον δορυφορο για ονομα αυτο απλα δεν γινεται
απο τον ενισχυτη φευγει ενα καλωδιο περναει απο το σσμπ εκει αυτο κοβει οτι κοβει και βγαζει εξοδο για δορυφορο αυτο εννοω οταν λεω οτι παιζω με ενα καναλι και μια γραμμη σαμπ και δορυφορο


Οπότε όλοι λέμε το ίδιο! :)
Το έγραψα κι εγώ πιο πάνω οτι σε σύστημα ηχείων που ο δορυφόρος πέρνει σήμα από το crossover του sub όλα είναι οκ.
 

Posté Tue 31 Aug 21 @ 7:37 pm