Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Ερώτηση/Απορία με τον Ήχο (VDJ 2018 vs 2021)
Καλησπερα στην ομαδα!! Έχω καποιες απορίες σχετικα οσον αφορα το θεμα του ήχου.. να σημειώσω παίζω εντελώς ερασιτεχνικά στο σπιτι έχοντας στη κατοχη μου Macbook Pro 13'' του 2011 με ι5 και 8gb ram με ssd. πανπαλαιο με τα σημερινα δεδομενα αλλα δε μ εχει προδωσει ποτε. με εγκατεστημενο το vdj 8.3 σταθερα..Μετα απο πολυ καιρο απουσιας αποφασισα να κανω μερικες προβες στο σπιτι.. λειτουργουν ολα σταθερα οπως παλια, κουμπωμενη με την sb3 επανω.. Ομως οταν ειδα το vdj 2021 το εκανα εγκατασταση σ ενα αλλο λαπτοπ που εχω παρατηρησα οτι εβγαζε καλυτερο ηχο.. ισχυει αυτο παιδια ? οντως το 2021 βγαζει καλυτερο ηχο σε σχεση με αυτο που εχω ? εχω δελεασει μ αυτο το θεμα γιατι ειμαι πολυ παρατηριτικος και κομπλεξικος στο θεμα του ηχου. οταν ειδα οτι το προγραμμα ομως ειναι πιο βαρυ δεν ηθελα να κανω αναβαθμιση γιατι οπως βλεπετε εχω παλιο μηχανημα και δε ξερω αν υποστηριζει. ομως αυτο με το θεμα του ηχου με καιει.. Παρακαλω οσοι μπορειτε πειτε τη γνωμη σας σχετικα με αυτο το θεμα.. ευχαριστω!
 

Posté Sat 04 Sep 21 @ 4:18 pm
Ποτέ μου δεν κατάλαβα την έκφραση "καλύτερο" ήχο (και είμαι άνθρωπος που ασχολείται σχεδόν 25 χρόνια με αυτόν)

Για να απαντήσω στην ερώτηση σου:
1) Με τον καιρό το πρόγραμμα αναβαθμίζεται συνεχώς. Κάποιες από τις αναβαθμίσεις/ενημερώσεις μπορεί να αφορούν και την sound engine του προγράμματος. Για παράδειγμα εδώ και καιρό έχει αναβαθμιστεί ο αλγόριθμος του Master Tempo προσφέροντας ακόμα πιο βελτιωμένη απόδοση (και ειδικά σε μεγάλα επίπεδα stretch)
Αυτές οι μικροδιορθώσεις και οι μικροαναβαθμίσεις λοιπόν μπορεί να κάνουν μια μικρή διαφορά στον ήχο. Βέβαια για να γίνει αντιληπτή χρειάζεται συνήθως και ο ανάλογος εξοπλισμός (σε όλα τα επίπεδα)
Υπό αυτή την έννοια (και μόνο) συγκρίνοντας το ηχητικό αποτέλεσμα των αναβαθμίσεων που έχουν γίνει μέσα σε δύο χρόνια μπορεί να υπάρξει "βελτίωση" του αποτελέσματος.

2) Η μεγάλη διαφορά στις απαιτήσεις του προγράμματος έγινε με τα real time stems. Όμως αυτό είναι μια ρύθμιση που αν δεν σου αρέσει ή αν ο υπολογιστής σου δεν "την σηκώνει" μπορείς να την κλείσεις.
Κατά τα άλλα οι απαιτήσεις του προγράμματος σε επεξεργστική ισχύ δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα τελευταία χρόνια.

Υ.Γ.:
Ακριβώς επειδή "δεν σε έχει προδώσει ποτέ" το παλιό σου μηχάνημα είναι πολύ πιο πιθανό να το κάνει κάποια στιγμή στο μέλλον και συνήθως με "εντυπωσιακό" τρόπο.
Είναι μηχάνημα 10 ετών και λογικά έχει κάνει απόσβεση από τον δεύτερο/τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Σου πρόσφερε επιπλέον 7 χρόνια υπηρεσίας. Νομίζω οτι ήρθε η ώρα σιγά - σιγά να του δώσεις σύνταξη.
Κι αυτό γιατί ακόμα κι αν ήταν το μοντέλο με τα κορυφαία specs της εποχής του (που δεν ήταν) σήμερα το βάζει κάτω (από επεξεργαστική ισχύ) και το πιο entry level μηχάνημα. Πολύ απλά, ο υπολογιστής σου δεν θα μπορεί σε λίγο καιρό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των σύγχρονων προγραμμάτων (ή των σύγχρονων εκδόσεων προγραμμάτων)
Επιπρόσθετα σου έχει δώσει την ψευδαίσθηση οτι "δεν θα σε προδώσει ποτέ". Κι έτσι εσύ το τρέχεις "κοντά στα όρια του" όλο και περισσότερο, όλο και πιο συχνά. Κάποια μέρα αυτά τα όρια θα σπάσουν. Και θα είναι άσχημο να σπάσουν όταν δεν θα πρέπει (π.χ. σε ένα μαγαζί ή σε μια εκδήλωση, ή ακόμα όταν το timing δεν θα είναι καλό από οικονομική άποψη για την αντικατάσταση του)
Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά σοβαρά αν θες να παραμείνεις στο χώρο του Digital Disc Jockeying το συγκεκριμένο μηχάνημα λίγο πολύ σου έδωσε οτι μπορούσε να σου δώσει και είναι καιρός να πας παρακάτω. Και για να στο πω λίγο πιο απλά: Δες τι απαιτήσεις είχε σε RAM το Safari ή ο Chrome (χωρίς να ανοίξεις κάποια σελίδα) πριν από 10 χρόνια και δες τι απαιτήσεις έχουν σήμερα. Τέλος προσπάθησε να υπολογίσεις τι απαιτήσεις θα έχουν σε 2-3 χρόνια...
 

Posté Sun 05 Sep 21 @ 4:33 pm
Πρώτα πολλά να σε ευχαριστήσω για την ολοκληρωμένη και σαφές απαντηση σου phandom. Έχεις δίκιο για τα specs του λαπτοπ και συμφωνώ απόλυτα.. Συνέχεια ενημερώνονται προγράμματα όπου χρειάζονται περισσότερες απαιτησεις με τον καιρό κι αυτά τα μηχανήματα σίγουρα έχουν ημερομηνία λήξης. Στο θέμα με τον ήχο είναι που με απασχολεί τόσο..αυτες της μικρό διάφορες που αναφέρεις όπου έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πόσο αποτελεσματικά είναι όπου θα γίνει αντιλλυπτο για έναν μέσο ακροατή; πόσο ρόλο παίζει ένα κοντρολλερ για το θέμα του ήχου; οποία έκδοση κι αν χρησιμοποιεί; μπήκα στον πειρασμό να συγκριθω μ ένα κοντρολλερ ddj 1000 έπαιζε με το vdj τελευταία έκδοση.. Εγώ με vdj 8.3 και κοντρολλερ sb3. Σαφώς είχε καλύτερο ήχο και πιο δυνατό.. Και οι δύο ρυθμισμένα στα - 3db και ίδια κομμάτια. Αυτό που θέλω να ρωτήσω.. Σε αυτή την περίπτωση έπαιξε ρόλο το πρόγραμμα η το κοντρολλερ; εάν το ddj 1000 κουμπώνε στην έκδοση 8.3 θα είχε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα στον ήχο; πόσο τοις εκατό έπαιξε το κοντρολλερ και πόσο το πρόγραμμα; σαφώς εννοείται δε συγκρίνετε το sb3 με το 1000. Συζήτηση περί ήχου! Όποιος άλλος έχει πρόθεση μπορεί να αναφέρει της διάφορες εάν έχουν δοκιμαστεί από το πρόγραμμα από διάφορα κοντρολλερ κλπ.
 

Posté Mon 06 Sep 21 @ 6:15 pm
Διαφορετικά controller έχουν και διαφορετική κάρτα ήχου. Κι εκεί είναι η μεγάλη διαφορά.
Σαφώς η Pioneer π.χ. έχει 2-3 διαφορετικές σειρές από κάρτες ήχου που ενσωματώνει στους controller της. Όσο πιο "ακριβός" ο controller (όσο πιο μεγάλη σειρά) τόσο καλύτερη και η κάρτα ήχου που έχει. Και τόσο μεγαλύτερη η διαφορά που ακούς στον ήχο.

Κατά τα άλλα, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις την διαφορά την κάνει κατά 90+ % η κάρτα ήχου. Όχι οτι τα υπόλοιπα δεν παίζουν ρόλο. Αλλά μια μικρή βελτίωση π.χ. στον αλγόριθμο του master tempo δεν θα γίνει αντιληπτή σε όλα τα κομμάτια, ούτε και θα την κατλάβεις εαν δεν την ψάξεις να την ακούσεις.
Τέλος, οποιαδήποτε βελτίωση στην sound engine για να "περάσει" στ' αυτιά σου θα πρέπει να περάσει από την κάρτα ήχου του controller σου, τον ενισχυτή σου και τα ηχεία σου. Αν κάτι από αυτά δεν μπορεί να αποδώσει την όποια βελτίωση εξετάζουμε καταλαβαίνεις οτι δεν θα την καταλάβεις ποτέ.
 

Posté Mon 06 Sep 21 @ 7:02 pm
Πολύ κατανοητά αυτά που αναφέρεις.. Θα πρέπει να υπάρχουν σχετικές οδηγίες όσον αφορά τον ήχο.. Είναι κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς χρήστες.. Ακόμα και θαμώνες. Μια ερώτηση που θέλω να κάνω με βάση τα μηχανήματα που διαθέτω.. Εαν κουμπώσω μια εξωτερική κάρτα ήχου συγκεκριμένα σκέφτομαι την audio a6 native .. Γίνεται να βγάζω ήχο από τη κάρτα αυτήν ως master αντί για το κοντρολλερ και το controller να παίζει plug and play? Θα εχω καλύτερο ήχο με τη κάρτα αυτήν; σε σχέση με το controller pioneer sb3? Θα έχω κάποιο κόλλημα; η δεν αξίζει η αγορά της κάρτα και θα βγάζει τον ίδιο ήχο με το κοντρολλερ; ρώταω για να είμαι σίγουρος στην αγορά της κάρτας.. Μιλάμε πάντα για την τελευταία έκδοση του προγράμματος vdj.
 

Posté Sun 19 Sep 21 @ 7:56 pm
nickthesail0r wrote :
Είναι κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς χρήστες.. Ακόμα και θαμώνες.

Θα εκπλαγείς με το πόσοι επαγγελματίες συνάδελφοι αδιαφορούν πλήρως για τον ήχο. Όπως και το πόσοι πελάτες/θαμώνες αδιαφορούν για το τι ακουν τα αυτιά τους.
Βέβαια τους πελάτες/θαμώνες δεν τους αδικώ καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να είναι ψαγμένοι με τον ήχο ούτε να ξέρουν γιατί σφυρίζουν τα αυτιά τους την άλλη μέρα.
Αλλά επαγγελματίες που παίζουν YouTube rips κατά κόρον δεν μπορώ να μην τους σχολιάσω.

Τέλος μην ψάχνεσαι άδικα για εξωτερική κάρτα ήχου. Ναι γίνεται, και ναι σε κάποιες περιπτώσεις ίσως δεις μια μικρή βελτίωση.
Αλλά για χιλιάδες άλλους λόγους είναι προτιμότερο να κρατήσεις τα λεφτά που θα έδινες για την κάρτα, να πουλήσεις και τον controller που έχεις και με το άθροισμα των χρημάτων σου να αλλάξεις κατηγορία controller που στην ουσία θα έχει και καλύτερη κάρτα ήχου.
Εξωτερική / χωριστή κάρτα ήχου θα πρότεινα μόνο σε κάποιον που έχει πραγματικά αρρώστια με τον ήχο και φυσικά το ηχοσύστημα στο οαποίο παίζει θα δικαιολογουσε την κάρτα. Μιλάμε δηλαδη για Hi End Audio και Audiophiles.
Και φυσικά τότε δεν θα πρότεινα NI Audio 6 αλλά RME ή Apogee :P


 

Posté Mon 20 Sep 21 @ 11:46 am
Επειδή αυτές η κάρτες που ανέφερες είναι κρίμα να παίξουν σ ένα στημένο PA που έχει το μαγαζί της γειτονιάς.. Και δε ξέρω κατά πόσο αποτελεσματικό θα είναι.. Διότι αυτές η κάρτες σίγουρα χρειάζονται ενα καλό PA ώστε να ανταποδωσουν. Phantom σ ευχαριστώ πάντως, μια τελευταία ερώτηση.. Εξακολουθώ να εστιάζω στην α6 η α8.. Καλύτερο ηχο σε σχέση με την sb3 όπως είπες.. Όμως αν δώσω τη κονσόλα και ρίξω 'μερικά λεφτά' ποια από την σειρά pioneer θεωρείς βγάζει καλύτερο ήχο από την α6/8;; ας πούμε η sx2 που τη βρήκα σε καλή κατάσταση λες να βγάζει καλύτερο ήχο; ποια άλλη σειρά pioneer βγάζει καλο ήχο; δεν έχω σκοπό να δώσω αρκετά λεφτά για κονσόλα γιατί πολύ συντομα θα κάνω αγορά το προγραμμα σε pro. δηλαδή προτιμώ να είμαι με την sb3 και να έχω μέτριο ήχο με α6
 

Posté Sun 03 Oct 21 @ 1:13 pm