Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Mixing Greek Trap/Λαικα
Καλησπέρα! Είμαι ένας αρχάριος DJ και ξεκίνησα πρόσφατα (σχετικά) να μιξαρω. Στόχος μου γενικά θα ήταν στους επόμενους μήνες να έχω την ικανότητα να μπορώ να παίζω σε μικρά μαγαζιά, όσα περισσότερα είδη μουσικής μπορώ. Έχω πλέον μάθει να μιξαρω απλή house/deep house μουσική μεσώ beatmatching (και λίγη edm) και πλέον πιστεύω ότι έχω μια κατανόηση ως προς τα βασικά του DJing. Τις τελευταίες μέρες έχω προσπαθήσει να πειραματιστώ με ελληνική μουσική στο board, αλλά παρατηρώ ότι έχω ιδιαίτερη δυσκολία να μιξαρω μοντέρνα ελληνική τραπ και λαικα. Στο ίντερνετ ψαχνωντας δεν βρήκα τίποτα που να με βοηθήσει πέρα από αυτό εδώ το ποστ στο ίδιο φόρουμ (Link Removed). Το ποστ αυτό δυστυχώς δεν μιλάει για τραπ (σιγά μην μιλούσε για τραπ πριν από 13 χρονα xD) και το βρίσκω λίγο μπερδευτικο η αλήθεια είναι. Μήπως έχετε κάποια tips ή κολπάκια για πιο εύκολη μίξη; Εκτιμώ το κάθε σχόλιο!
 

Posté Thu 07 Apr 22 @ 5:02 pm
Για την trap ισχύει οτι περίπου ισχύει και για την RNB, Rap, Hip-Hop, Reggaeton κτλ.

Το μόνο που χρειάζεται να "προσέξεις" είναι οτι αν το κομμάτι είναι στα 140+ BPM τότε χρειάζεσαι loops 16 beats ενώ αν είναι στα 70 χρειάζεσαι loops 8 beats.

Υ.Γ.: 13 χρόνια μετά, έχει αλλάξει και λίγο (πολύ) ο τρόπος που ο κόσμος ακούει μουσική στα clubs/bars. Αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.
 

Posté Thu 07 Apr 22 @ 10:41 pm
Και όσον αφορά τα λαϊκά ;
 

Posté Thu 07 Apr 22 @ 10:43 pm
Δεν αλλάζει ιδιαίτερα κάτι σε σχέση με αυτά που έγραφε το παλιό νήμα.
Ίσα - ίσα που τα "μοντέρνα" λαϊκά έχουν πολύ πιο σταθερό tempo και εύκολο beat απ' οτι παραγωγές εικοσαετίας.

Δεν θέλω να κάνω διαφήμιση, οπότε το link θα σβηστεί σε λίγες ώρες.
Αλλά μπες εδώ και ακού: Link Removed
Μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις κάποιες ίδιες αλλαγές μόνος σου να δεις πως έγιναν.
Εύκολο είναι. Απλά πρέπει να πατάνε σωστά τα "primary beats"
 

Posté Thu 07 Apr 22 @ 10:46 pm
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια, θα το τσεκαρώ!


Υ.Γ: Είδη είμαι στο πρώτο 5-λεπτό σε ένα από τα βίντεο και απλώς λατρευώ αυτό που ακούω! :D
 

Posté Fri 08 Apr 22 @ 12:55 am
Επίσης να φανταστώ έχεις χαρτογραφήσει τα τραγούδια που χρησιμοποιείς; (εννοώ αν έχεις βάλει παντού cue points για να θυμάσαι που να μιξάρεις, αν ναι, που θα ήταν καλό να μπαινούν αυτά τα cues?)
 

Posté Fri 08 Apr 22 @ 1:01 am
Ανάλογα με το κομμάτι χρησιμοποιώ από ένα μέχρι και 6-7 cues, αλλά όχι για να το "χαρτογραφήσω" όπως λες.
Στην house με τις μεγάλες αλλαγές ίσως έχει νόημα αυτό που λες. Στα Ελληνικά (ή και στην ξένη POP κτλ) δεν έχει. Κι αυτό γιατί κάθε κομμάτι μιξάρεται πολλές φορές διαφορετικά ή σε διαφορετικό σημείο ανάλογα με το ποιο κομμάτι θα είναι το επόμενο.
Εγώ χρησιμοποιώ τα cues μόνο για να μαρκάρω σημεία από τα οποία μπορεί να ξεκινήσω το κομμάτι. Και πάλι σκέψου οτι ανάλογα με το προηγούμενο κομμάτι το επόμενο μπορεί να θες να το ξεκινήσεις από άλλο σημείο.
Επίσης στα Ελληνικά, θες λίγο η γλώσσα, θες λίγο η όχι και τόσο μεγάλη πληθώρα γενών/ειδών, θες λίγο οτι τα έχουμε χιλιοπαιγμένα (και τα νέα δεν διαφέρουν σε δομή και τόσο από τα παλιά) το outro point έρχεται "by heart" που λένε και στο χωριό μου :P

Το βασικότερο για να κάνεις καλές/σωστές μίξεις είναι να καταλάβεις την δομή των κομματιών και του ρυθμού τους. Αυτό και τίποτα άλλο. Όταν το καταλάβεις αυτό (έρχεται και με τον καιρό και την εξάσκηση) τότε δεν θα χρειάζεσαι outro points πουθενά. Ακόμα και στη house θα καταλαβαίνεις από το bassline το πότε τελειώνει μια 16άδα π.χ. και πρέπει να ξεκινήσεις το επόμενο κομμάτι.
Στο κανάλι που σου έδωσα έχει και ένα ξένο mix.
Αν θες περισσότερα, δες και εδώ: (Link Removed)
Στο Mixcloud τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα σε σχέση με το YouTube (λόγω copyright) οπότε θα βρεις και άλλο περιεχόμενο.
 

Posté Fri 08 Apr 22 @ 6:39 am
Τέλεια! Ευχαριστώ πολύ!
 

Posté Sat 09 Apr 22 @ 9:00 pm