Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet compression περι ο λογος
Σας χαιρετω. Για να μαθαινουμε. Υπαρχει μια συζητηση στο forum περι compression. Ολοι γνωριζουμε το ακουσμα του αλλα θα μπορουσε καποιος πιο ειδημονας να εξηγησει πιο τεχνικα τι κανει στον ηχο? Δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι το ιδιο πραμα αλλα οσοι θυμουνται, κατι παρομοιο καναμε με τις κασεττες - αφου ηταν αντιγραφα και ο ηχος χαλια - και με τα βινυλια χρησμοποιωντας το Loudness. Στο τωρα ομως , συχνα μια παλια ηχογραφηση με παλιο mastering οταν την μιξαρεις με μια καινουργια γινεται αντιληπτη μια αισθηση της διαφορας του 'βαρετου' ηχου με του πιο 'ζωντανου' (που συχνα ειναι compressed και που δυστυχως με αυτα τα δεδομενα εχει εκπαιδευτει το αυτι των πιο νεων). Ποσο ωφελιμο και χρησιμο θα ηταν στον ηχο του παλιου, αν υπηρχε η δυνατοτητα κατα βουληση να 'προστιθεται' - ας το πουμε - 'Loudness' ? Ευχαριστω
 

Posté Wed 19 Jul 23 @ 8:05 pm
Με τον όρο "ηχητική συμπίεση" (audio compression) νοείται η ενέργεια κατά την οποία το ηχητικό σήμα "συμπιέζεται" (σταδιακά), με σκοπό να μην ξεπεράσει ένα επιθυμητό όριο στάθμης, άρα και να υφίσταται πλέον ηχητική παραμόρφωση.

Για να μην γράφω "σεντόνι", περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες, εδώ: https://www.uaudio.com/blog/audio-compression-basics/

Η ανάγκη για "ηχητική συμπίεση" προέκυψε (κατ' αρχήν) από το γεγονός ότι στα διάφορα live οι όποιοι μουσικοί ήταν αδύνατον (εκ φύσεως) να "ελέγξουν" απόλυτα και με ακρίβεια τη δύναμη της φωνής τους ή της εκπνοής τους (πνευστά) ή των χεριών τους (έγχορδα, κρουστά, κ.τ.λ.), ώστε να μην υπάρχουν "εξάρσεις".

Κατόπιν, η ανάγκη για "ηχητική συμπίεση" εφαρμόστηκε και σε clubs (κυρίως), ώστε ο εκάστοτε Dj να μιξάρει "ξέγνοιαστα", χωρίς να υφίσταται ηχητική παραμόρφωση.

Από κει και πέρα...

Η "ηχητική συμπίεση", όσο και "ορθή" (εκ των παραμέτρων της) και να είναι, γίνεται πάντα αντιληπτή από ένα "εξασκημένο" αυτί. Και η "ηχητική συμπίεση" δεν είναι ποτέ (μα ποτέ) επιθυμητή, διότι αλλάζει την ηχητική δυναμική ενός οποιουδήποτε κομματιού, με ότι αυτό αρνητικά συνεπάγεται. Η "ηχητική συμπίεση", λοιπόν, και τουλάχιστον για μένα προσωπικά είναι "αναγκαίο κακό".

Γι αυτό ακριβώς το λόγο και η "ηχητική συμπίεση" δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσον "εξισορρόπησης" μεταξύ δύο κομματιών διαφορετικής ηχητικής δυναμικής, ούτε (φυσικά) και ως μέσον "εξισορρόπησης" μεταξύ δύο κομματιών διαφορετικής εγγραφής στάθμης.

Και βέβαια, το compression δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το loudness... Άλλο το ένα, άλλο το άλλο...
 

Posté Thu 20 Jul 23 @ 6:37 am
Ευχαριστω
 

Posté Thu 20 Jul 23 @ 10:18 am