Connexion rapide:  

Forum: Greek Forum

Sujet Hot cues και αλλαγές τραγουδιών
Καλημέρα στην ομάδα! Αντιμετωπίζω ένα "θέμα" με τα hot cues και με τις αλλαγές των τραγουδιών. Αρχικά, όλη μου η μουσική είναι σε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο. Όταν έχω συνδεδεμένο τον εξωτερικό σκληρό δίσκο μου και θέλω να κάνω μια αλλαγή μεταξύ 2 τραγουδιών, πατάω το hot cue από το deck a στο deck b ή από το deck b στο deck a. Με λίγα λόγια, οι αλλαγές φαίνονται να ακούγονται πολύ καλές. Ωστόσο, όταν βγάζω τον εξωτερικό σκληρό δίσκο από το laptop μου και τον επανασυνδέω, ανοίγω το virtual dj για να κάνω μια αλλαγή και να δοκιμάσω αν όλα είναι εντάξει, αλλά όποτε είναι να το κάνω, μπορεί να υπάρχει μια ελαφρά καθυστέρηση στα hot cues. Ως αποτέλεσμα, τα δύο τραγούδια δεν κολλάνε καλά. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, όταν βγάζω το hot cue και το βάζω ξανά, το hot cue και η αλλαγή ακούγεται
πραγματικά τέλεια. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό ή είναι θέμα ενημέρωσης; Ελπίζω να περιέγραψα τα πάντα σωστά και να βγάζουν νόημα. Θα το εκτιμούσα αν κάποιος μου πει απαντήσει περί αυτού του θέματος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!!

Υ.Γ: ΑΠΟΤΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ. ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΧΩ ΤΟ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΤΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΩ ΑΚΟΜΗ ΤΗΣ ΖΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΠΟΔΟ.
 

Posté Tue 10 Oct 23 @ 5:32 am
Φυσιολογικό δεν είναι, αλλά δεν περιγράφεις και σωστά το πρόβλημα.
Πρέπει να προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι εννοείς με αυτά που λες για να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το πρόβλημα σου.
Οπότε: Γράψε πιο απλά και αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει.

Όσον αφορά το πρόβλημα σου, σιγουρέψου οτι το smart_cue και το quantize_all είναι κλειστά / απενεργοποιημένα.
 

Posté Tue 10 Oct 23 @ 8:01 am
Λοιπόν, θα το πω όσο πιο αναλυτικά και καθαρά μπορώ. Ας πούμε αυτή τη στιγμή είμαι στο λάπτοπ. Βάζω το μια νύχτα στο παράδεισο του κουρκούλη στο deck a και το τι θα ακούσω ακόμη της Ζήνας στο deck b. Όταν θέλω να κάνω την αλλαγή από το deck a στο deck b (έχοντας βάλει τα hot cues εκεί που θέλω), σαν αλλαγή θα είναι σωστή αλλά στην πραγματικότητα θα ακουστεί κάπως πιο "έντονα" και ούτε κάθε εξής. Εάν όμως αφαιρέσω το hot cue στο σημείο που το είχα βάλει και το ξανά προσθέσω και είναι να κάνω ξανά την αλλαγή, τότε η αλλαγή θα είναι πάλι σωστή και πιο smoothly χωρίς να υπάρχει αυτός ο έντονος ήχος. Και αυτό που παρατήρησα είναι ότι άμα ξανακάνω την αλλαγή αρκετές φορές πάλι θα είναι σωστή και θα ακούγεται smoothly χωρίς να αφαιρέσω το hot cue και να το ξανά βάλω. Γενικά για αυτό που περιγράφω το κάνει όταν αποσυνδεσω τον εξωτερικό σκληρό δίσκο και μπω στο πρόγραμμα ξανά και μετά όπως είπα παραπάνω, πρέπει να κάνω αυτή την διαδικασία και συνήθως το κάνει σε κάποια τραγούδια. Πρώτη φορά το παρατηρώ είναι η αλήθεια μετά από πολλά χρόνια. Επίσης, όσο αναφορά για το smart_cue και το quantize_all, τι ακριβώς είναι αυτά και τι κάνουν?. Ελπίζω τώρα κάπως να το περιεγραψα καλύτερα. Ευχαριστώ κ πάλι!
 

Posté Tue 10 Oct 23 @ 9:26 am
Και πάλι η περιγραφή σου δεν βοηθάει να καταλάβουμε το πρόβλημα.
1) Πως κάνεις την αλλαγή; Την κάνεις εσύ χειροκίνητα, ή με το automix ?
2) Τι εννοείς πιο "έντονα" ; Πιο απότομα; Πιο δυνατά; Κάτι άλλο;

Γενικά τα hotcues δεν επιρρεάζουν την μίξη σου, ούτε "μετακινούνται" μπρος / πίσω.
Οπότε ανάλογα με το τι πρόβλημα έχεις, το πρόβλημα σου δεν είναι σίγουρα στα hotcues αυτά καθ' αυτά αλλά σε κάτι που κάνεις ή κάτι που δεν κάνεις σωστά, σε κάποια ρύθμιση (όπως το smart_cue που "κολλάει" τα hotcues πάνω στο grid του κομματιού) ή σε χαλασμένο/προβληματικό controller / κουμπί controller κτλ.

Για να μπορέσουμε να καταλάβουμε το πρόβλημα σου, θέλουμε απλές ξεκάθαρες οδηγίες του πως να το επαναλάβουμε. Σαν να προσπαθείς να το εξηγήσεις σε 3 χρονών παιδί..
Γιατί άλλο λες εσύ, άλλο καταλαβαίνουμε εμείς!
 

Posté Tue 10 Oct 23 @ 11:18 am
Τις αλλαγές τις κάνω φυσικά εγώ ο ίδιος χειροκίνητα με τα volume faders. Όταν λέω πιο "δυνατά" εννοώ ότι η αλλαγή είναι σωστή αλλά στην πραγματικότητα ακούγεται λες και δεν έχει κάτσει καλά το κομμάτι . Τα εξήγησα όσο καλύτερα μπορούσα. Τι άλλο μπορώ να πω?
 

Posté Tue 10 Oct 23 @ 12:09 pm
Έστω ότι παίζει το κομμάτι στο Deck A. Φορτώνεις ένα κομμάτι στο Deck B. Επιλέγεις (από τα αντίστοιχα pads) ένα Hot Cue.

1η Ερώτηση: Δεν επιλέγεις Sync ή επιλέγεις Sync ή το έχεις αυτόματα το sync?

Όταν θελήσεις να ξεκινήσει να παίζει το κομμάτι στο Deck B, πατάς play. Και μετά κάνεις την αλλαγή (μέσω faders).

2η Ερώτηση: Όταν πατά το play, "αργεί" να ξεκινήσει να παίζει (έχει delay) ή το κομμάτι ακούγεται πιο δυνατά (σε ένταση) από το προηγούμενο ή το κομμάτι ακούγεται με "παράσιτα"?
 

Posté Tue 10 Oct 23 @ 5:13 pm
Καλησπέρα και πάλι.

Στο deck b θα πατήσω ένα hot cue που έχω ορίσει από πριν και θα βάλω μια 2αρα η 4αρα λουπα. Αλλά όταν είναι να ετοιμάσω την λουπα, θα πατήσω το play στο σημείο που πρέπει και μετά ταυτόχρονα πατάω sync για να συγχρονιστούν τα κομμάτια. Ύστερα, την ώρα που είναι να κάνω την αλλαγή αφαιρώ την λουπα και όταν σηκώνω το volume fader ακούγεται λες και δεν είναι "συγχρονισμένο" και έχει ακούγεται έντονα η ένταση ενώ στην πραγματικότητα είναι συγχρονισμένα ή αντίστοιχα έχει γίνει beatmatch. Αλλά όπως είπα, αυτό το γίνεται κυρίως στα παλιά τραγούδια. Κάπως έτσι. Ελπίζω να ήμουν πάλι κατανοητός. Ευχαριστώ πολύ!
 

Posté Fri 13 Oct 23 @ 1:42 am
Συνήθως, η "σειρά" ενεργειών, είναι:

1. Επιλέγω κομμάτι και το κάνω upload στο deck.
2. Επιλέγω sync.
3. Επιλέγω το σημείο (hot cue) που θέλω.
4. Επιλέγω loop.
5. Επιλέγω play.
6. Εάν απαιτείται, κάνω "διόρθωση" (π.χ. μέσω jog wheel) για την επίτευξη του απόλυτου συγχρονισμού.

Εάν τα κάνεις αυτά και τα κομμάτια (τελικά) δεν συγχρονίζουν, τότε:

α') Όπως προανέφερε ο Phantom, τσέκαρε τις ρυθμίζεις: smartPlay > No, smartCue > No, smartLoop > No, quantizeLoop > No, quantizeAll > No
β΄) Υπάρχει η πιθανότητα το beat grid να μην είναι σωστό (με βάση το bpm analyze). Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει διόρθωση χειροκίνητα.
γ΄) Υπάρχει η πιθανότητα κάποια κομμάτια (ιδίως "παλιά") να μη έχουν ακριβές tempo. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει επέμβαση χειροκίνητα.

Από κει και πέρα, ανέφερες κάτι περί εξωτερικού δίσκου. Δηλαδή, αυτό συμβαίνει μόνο κάποιες φορές, οπότε αποσυνδέεις-συνδέεις τον εξωτερικό σκληρό δίσκο και κατόπιν όλα λειτουργούν κανονικά? Σαν να μην διαβάζει "γρήγορα" το δίσκο και έχεις "καθυστέρηση"? Ή κάτι άλλο?
 

Posté Fri 13 Oct 23 @ 5:37 am
Καλησπέρα και πάλι. Όσο αναφορά για τον εξωτερικό σκληρό δίσκο, όποτε το αποσυνδεσα και το σύνδεσα ξανά, τότε το έκανε αυτό το πράγμα που συζητάμε. Τα hot cues ήταν στο σωστό σημείο που πρέπει. Εάν όταν αφαιρούσα το hot cue εκείνη τη στιγμή και το ξανά έβαζα, τότε είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα που "ήθελα" σε σχέση με πριν. Επίσης, όχι δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση ο σκληρός δίσκος δουλεύει άψογα. Θα κάτσω αυτές τις μέρες να τσεκαρω ξανά τι γίνεται και τις ρυθμίσεις που ανέφερε ο phantom και εσύ. Ευχαριστώ πολύ και πάλι!
 

Posté Sat 14 Oct 23 @ 3:05 am
Ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να αποκωδικοποιήσουμε αυτά που λες και να σε βοηθήσουμε είναι να κάνεις ένα video και να μας ανεβάσεις να δούμε ποιο ακριβώς είναι το προβλημα
 

Posté Sat 14 Oct 23 @ 12:10 pm
Δεν με αφήνει να ανεβάσω βίντεο.
 

Posté Sat 14 Oct 23 @ 7:26 pm
djdadPRO InfinityDevelopment ManagerMember since 2005
Το ανεβάζεις σε κάποια πλατφόρμα/server (Youtube, Dropbox, Google Drive κλπ) και γράφεις εδώ το link
 

Posté Sun 15 Oct 23 @ 8:59 am
Καλησπέρα και πάλι. Επειδή έκατσα και το έψαξα λίγο παραπάνω, το θέμα μου είναι με κάποια τραγούδια που δεν πέφτουν επάνω στο "beat". Είδα κάποια βίντεο τι να κάνω και παρατήρησα ότι για να χτυπάει σωστά το beat επάνω στο τραγούδι, πρέπει να μετακινήσεις το "Beat Grid". Όντως, κάποια τραγούδια ήθελαν διόρθωση και όταν είναι να κάνεις μια αλλαγή, ακούγεται γλυκά. Τώρα, σε κάποια τραγούδια που διόρθωσα τα beats γιατί πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει εκεί να χτυπάνε τα beats, όταν πας να κάνεις μια αλλαγή, μπορεί να μην ακουστεί σωστά όπως πρέπει αλλά στην πραγματικότητα έχεις μετακινήσει τα beats εκεί που πρέπει. Με λίγα λόγια, κάνω επαναυπολογισμο ξανά το κομμάτι και μετά η αλήθεια είναι ότι ακούγεται πιο ωραία και γλυκά.

1) Πως μπορώ να καταλάβω εάν θέλει να αλλάξω όντως το beat grid?
2) Εάν αλλάξω το beat grid, επειδή παίζω με loops και sync, θα επηρεάζει τις αλλαγές που θα κάνω? Θα ακούγεται όπως πρέπει?
3) Μέχρι στιγμής έχω αλλάξει τα beat grid κυρίως σε τσιφτετέλια, ρουμπες κλπ. Σε αυτά τα είδη μπορεί όντως να θέλει να μετακινήσεις το beat grid?
4) Στα πιο πολλά τραγούδια που έχω αλλάξει το beat grid, ακούγονται άψογα και γλυκά (αυτό φυσικά όταν έχεις κάνει sync) αλλά σε κάποια τραγούδια που πάλι έχω μετακινήσει το beat grid, μπορεί να μην ακούγεται ωραία και γλυκά με αποτέλεσμα να ξανά φέρω τα beats στην αρχική μορφή.
5) Πως πρέπει να αλλάζεις σωστά το "Beat Grid"? Εγώ όταν είναι να το αλλάξω, πάω στο σημείο που πρέπει και μετά πατάω tap και μετά πχ άμα το τραγούδι προτού το αλλάξω έλεγε ότι είναι στα 9 beats, τότε μετά γίνεται στα 1 beat. Δεν ξέρω άμα αυτός είναι ο σωστός τρόπος. Άμα όχι, με συγχωρείτε αλλά θα ήθελα να μάθω τον σωστό τρόπο εάν είναι εφικτό.

Επίσης, όταν είσαι στο πρόγραμμα και βγαίνεις και ξανά μπαίνεις, τα hot cues είναι ακριβώς ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήταν όταν τα έβαλες στην αρχή? Αν όχι, πρέπει να μετακινήσεις λίγο το jog wheel λίγο πιο πίσω ώστε να είναι εκεί που πρέπει ή παραμένει ακριβώς ακριβώς στην ίδια θέση όπως ήταν στην αρχή. Το λέω αυτό γιατί μπορεί στην αλλαγή να μην χτυπήσει καλά το beat και να ακουστεί κάπως περίεργα.

Θα το εκτιμούσα πολύ εάν κάποιος αφιέρωνε λίγο χρόνο να μου απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσα και γενικά τι παίζει με το beat grid, hot cues, smoothly αλλαγές και ούτε κάθε εξής. Ευχαριστώ πολύ!!
 

Posté Wed 18 Oct 23 @ 12:44 pm
1. Εάν θέλουμε να είμαστε απόλυτοι και ακριβείς, δεν υπάρχει κομμάτι που να μην απαιτεί αλλαγή στο Beat Grid. Είτε λόγω "αδυναμίας" του εκάστοτε software, είτε λόγω μεταβλητού ρυθμού κομματιού.

2. Εάν θεωρήσουμε ότι το Beat Grid είναι απόλυτα ακριβές και ορθό (εφόσον το τροποποιήσουμε), το εάν θα συγχρονίζουν απόλυτα τα κομμάτια, είναι και θέμα εξάσκησης πατήματος play την κατάλληλη στιγμή.

3. Σου απάντησα στο #1.

4. Σου απάντησα στο #1.

5. Στην κάτωθι φωτογραφία, φαίνεται που πρέπει να είναι το Beat Grid ακριβώς.



Είθισται (χωρίς να είναι απόλυτο) η κάθε φράση του εκάστοτε κομματιού να αποτελείται από 16beats. Κατόπιν εξάσκησης, αρχίζεις και αντιλαμβάνεσαι – συνειδητοποιείς που (σε ποιο beat) είναι η αρχή κάθε φράσης, οπότε και ορίζεις το Beat Grid και το First Beat.

Τα Hot Cues, δεν αλλάζουν θέση, εάν δεν την αλλάξεις εσύ.


Ένα κατακλείδι, έχεις 2 επιλογές:

Α. Ρίχνεις αρκετή δουλειά, για να έχεις Beat Grid και First Beat όπως ακριβώς πρέπει, ώστε να μην χρειάζεται, ούτε να χρησιμοποιείς το αυτί, ούτε το JogWheel για διορθώσεις.

Β. Κάνεις αρκετή εξάσκηση, για να μάθεις να μιξάρεις σαν Old School Dj (αυτί + χέρι), όπου απαιτείται "διόρθωση".

Προσωπικά, δεν μπαίνω ποτέ στη διαδικασία να διορθώσω Beat Grids, γιατί έχω ξεκινήσει το DJing από βινύλια, με ότι αυτό συνεπάγεται…

Υ.Γ. Τελικά, δεν έω καταλάβει ακόμη ποιο είναι το πρόβλημά σου? Hardware (γιατί κάτι ανέφερες περί σκληρού δίσκου) ή αδυναμία συγχρονισμένης μίξης?
 

Posté Thu 19 Oct 23 @ 11:45 am
Καλησπέρα και πάλι. Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που αφιέρωσες για να μου απαντήσεις στις ερωτήσεις μου. Μια τελευταία ερώτηση. Όπως είπα και στο προηγούμενο ποστ, όταν μετακινώ το "Beat Grid" και βάζω το "First Beat" εκεί που πρέπει, στην πραγματικότητα όντως χτυπάει εκεί που πρέπει αλλά όπως είπα, όταν πας να κάνεις την αλλαγή, μπορεί να μην ταιριάξει καλά με αποτέλεσμα να ξανά κάνεις προυπολογισμό και να είναι τα Beats στην αρχική του μορφή. Θέλω να καταλήξω ότι σε κάποια τραγούδια που δεν τα διορθώνεις ενώ πρέπει, μπορεί στην αλλαγή να ακούγεται καλά αλλά εγώ θέλω να χτυπάει στο πρώτο Beat αλλά άμα το κάνω αυτό, μπορεί να ακούγεται χαλιά. Επίσης, όπως φαίνεται και στην επάνω εικόνα που ανέβασες με το Beat, έτσι το κάνω και εγώ. Τέλος, όσο αναφορά για τον εξωτερικό σκληρό δίσκο που ανέφερα στην αρχή, είναι κομπλέ. Απλώς υπέθεσα ότι είχε να κάνει με αυτό που ανέφερα παραπάνω. Ευχαριστώ και πάλι!
 

Posté Thu 19 Oct 23 @ 10:18 pm